I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på baobröd!
Detta recept på baobröd kan göras både med ångkokare eller en ugn. Baobröd är ångade bröd och kan ätas som de är, eller fyllas med söta eller salta fyllningar!
Detta recept på baobröd ger lätta, fluffiga och framförallt goda brödbullar som är perfekta för att fylla med en favoritfyllningar, eller ätas som de är. Du kan använda detta recept till att fylla baobröden hur du vill!
- Dessa baobröd kan utan problem frysas och enkelt värmas upp. Vi använder antingen ångkokare eller ugn för tillagningen.
Baobröd har blivit en mycket populär och trendig typ av bröd på senaste tid. Traditionella kinesiska ångade bröd är runda i formen med en fyllning, antingen med en traditionell fläskfärsblandning eller med skivor kinesisk korv och kokt ägg.
Någonstans på vägen kom någon med den geniala idén att göra baobröd som kan öppnas och fyllas med en mängd olika ingredienser, ungefär som en burgare eller smörgås.
Receptet – Så gör du:
Baobröd (med ångkokare eller ugn)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 8,5 dl till 9 dl vetemjöl, plus extra för att knåda degen plus extra för att knåda degen
- 1,5 msk strösocker
- 1,5 tsk torrjäst
- 2 dl vatten
- 5 dl mjölk
- 1 msk raps- eller solrosolja plus lite extra för pensling och för skålen
- 1 msk risvinäger eller äppelcidervingäger
- 1 tsk bakpulver
Instruktioner
- Börja med att ha i mjölet och sockret i en stor blandningsskål.
- Häll en matsked ljummet vatten i ett glas och ha i jästen. Rör om och låt stå några minuter. Tillsätt sedan innehållet i glaset till skålen med mjölmixen. Ha sedan med mjölken, solrosoljan, risvinägern och vattnet till skålen. Blanda till en deg, och tillsätt lite extra vatten om det behövs.
- Lägg degen på en lätt mjölad arbetsyta och knåda i 10-15 minuter, eller tills den är jämn.
- Beroende på vilken typ av mjöl du har använt kan du behöva mer eller mindre vätska än vad som anges i receptet. Du vill ha tillräckligt med vätska för att få ihop allt till en klibbig deg.
- Lägg degen i en lättoljad skål, täck med en fuktig trasa och låt jäsa i 2 timmar, eller tills den har fördubblats i storlek.
- Efter cirka två timmar, ha ut degen på en ren arbetsyta och banka ur luften. Platta ut degen med händerna, strö sedan över bakpulvret och knåda i 5 minuter.
- Kavla ut degen till en lång korvform, cirka 3 cm tjock, och skär sedan i bitar som är cirka 3 cm breda – du bör ha 18 stycken. I handflatan, rulla varje degbit till en boll och låt vila i 2 -3 min.
- Använd en kavel för att kavla ut varje boll, en efter en, till en oval form ca 3-4 mm tjock. Gnid ytan på degovalerna med solrosolja och vik degen över mitten.
- Lägg dina 18 stycken baobrödbullar på bakplåtspapper. Överför till en plåt, täck med en ren kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i 1 timme 30 minuter, eller tills den har fördubblats.
- Med ångkokare: Värm en stor ångkokare till medelhög värme. Ånga baobröden i omgångar i 10 till 12 minuter, eller tills de är färdiggräddade.
- Om du använder ugn: Värm ugnen till 200 grader. När du lägger in plåt med dina baobröd, sänk då temperaturen till 175 grader. Baka i 18-20 minuter, eller tills bröden ser välgräddade ut.