Bananpannkakor utan ägg – Recept

Dessa ljuvliga bananpannkakor tillagas helt utan ägg och är därför dessutom veganska. De är perfekt fluffiga och snabba att tillaga, och känns bra att äta tillsammans med exempelvis honung.

Ägglösa bananpannkakor är utan tvivel en av våra favoriter när det kommer till hälsosamma och goda frukost- och brunchrecept. Dessa pannkakor är lätt fluffiga i konsistensen, och mjuka på insidan samtidigt som de får lite stekyta på utsidan. Vi upplever inte alls att man kompenserar i vare sig smak eller konsistens bara för att detta recept på bannanpankakor är utan ägg!

Vi använder i receptet fullkornsmjöl till bananpannkakorna, med det bör nog ge bra resultat även med andra typer av vanligt mjöl. Använd gärna strösocker, eller varför inte kokossocker för att göra dina bananpannkakor. Eller så kan du till och med hoppa över sockret helt om du vill! Du kan dessutom välja om du vill inkludera kryddor, såsom kanelpulver, vaniljextrakt eller kardemumma för att lägga till den smak du vill ha. Det är bara att testa sig fram utifrån vårt basrecept!

När dessa äggfria bananpannkakor har svalnat kan de förvaras i en lufttät behållare och i kylskåp i upp till 3 dagar. De är kort sagt perfekta till att starta morgonen med!

Utrustning

  • Stekpanna
  • Blandskål
  • Stekspade

Ingredienser (för 10 pannkakor)

  • 3 st bananer
  • 3 msk socker
  • 2,5 dl fullkornsmjöl
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 dl vatten
  • valfri stekolja

Instruktioner

  1. Börja med att skala bananerna, helst ska de vara övermogna och väga cirka 300 gram. Lägg dem i en stor blandskål.
  2. Mosa dem i skålen. Om du använder fastare bananer kan du för enkelhetens skull först skiva dem med en kniv innan du mosar dem.
  3. Tillsätt 3 msk socker, om du vill. Socker är inte nödvändigt för att göra dessa bananpannkakorna och om du vill ha en sockerfri och mindre söt pannkaka.
  4. Mixa banansmeten och sockret väl i skålen.
  5. Tillsätt 2,5 dl fullkornsmjöl och eventuella kryddor, om du vill (exempelvis kanel).
  6. Under omrörning, tillsätta vattnet till smeten bit för bit.
  7. Blanda till en slät smet. Sammantaget tillsätts cirka 2 dl vatten. Beroende på konsistensen kan du tillsätta mer eller mindre vatten.
  8. Fortsätt blanda tills det inte finns några klumpar. Smeten ska ha en medeltjock konsistens men fortfarande vara flytande.
  9. Låt smeten vila medan du värmer en stek- eller gjutjärnspanna på låg värme. Tillsätt lite olja eller smör och låt smälta och spridas jämnt över den heta formen.
  10. Håll värmen på en låg temperatur när du häller en tiondel av smeten i pannan åt gången. Använd skeden för att försiktigt sprida ut smeten så du får små fina pannkakor i pannan.
  11. Stek bananpannkakan på låg till medelhög värme.
  12. När pannkakan börjar bubbla, ringla lite olja på sidorna och toppen. Detta kommer att bidra till att skapa en vacker gyllene färg och ge lite finare konsistens.
  13. När kanterna och botten har börjat bli gyllenbrun, använd en stekspade för att försiktigt vända den äggfria bananpannkakan.
  14. Fortsätt tillaga ytterligare några minuter tills även den andra sidan är gyllenbrun. Vänd gärna pannkakan fram och tillbaka en eller två gånger om du behöver. Lägg sedan varje färdiglagad bananpannkaka i en hög på exempelvis en plåt, och förvara gärna i ugnen på lägsta temperatur medan du gör de återstående pannkakorna.
  15. Servera bananpannkakor varma eller kalla. Du kan äta dem som de är, eller njuta av dem ihop med lönnsirap eller andra typer sirap, såväl som honung, sylt, eller smält jordnötssmör.
  16. Smaklig måltid!
bananpannkakor utan ägg banner

Bananpannkakor utan ägg

Dessa ljuvliga bananpannkakor tillagas helt utan ägg och är därför dessutom veganska. De är perfekt fluffiga och snabba att tillaga, och känns bra att äta tillsammans med exempelvis honung.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 25 minuter
Portioner 10 pannkakor

Utrustning

  • Stekpanna
  • Blandskål
  • Stekspade

Ingredienser
  

  • 3 st bananer
  • 3 msk socker
  • 2,5 dl fullkornsmjöl
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 dl vatten
  • valfri stekolja

Instruktioner

  • Börja med att skala bananerna, helst ska de vara övermogna och väga cirka 300 gram. Lägg dem i en stor blandskål.
  • Mosa dem i skålen. Om du använder fastare bananer kan du för enkelhetens skull först skiva dem med en kniv innan du mosar dem.
  • Tillsätt 3 msk socker, om du vill. Socker är inte nödvändigt för att göra dessa bananpannkakorna och om du vill ha en sockerfri och mindre söt pannkaka.
  • Mixa banansmeten och sockret väl i skålen.
  • Tillsätt 2,5 dl fullkornsmjöl och eventuella kryddor, om du vill (exempelvis kanel).
  • Under omrörning, tillsätta vattnet till smeten bit för bit.
  • Blanda till en slät smet. Sammantaget tillsätts cirka 2 dl vatten. Beroende på konsistensen kan du tillsätta mer eller mindre vatten.
  • Fortsätt blanda tills det inte finns några klumpar. Smeten ska ha en medeltjock konsistens men fortfarande vara flytande.
  • Låt smeten vila medan du värmer en stek- eller gjutjärnspanna på låg värme. Tillsätt lite olja eller smör och låt smälta och spridas jämnt över den heta formen.
  • Håll värmen på en låg temperatur när du häller en tiondel av smeten i pannan åt gången. Använd skeden för att försiktigt sprida ut smeten så du får små fina pannkakor i pannan.
  • Stek bananpannkakan på låg till medelhög värme.
  • När pannkakan börjar bubbla, ringla lite olja på sidorna och toppen. Detta kommer att bidra till att skapa en vacker gyllene färg och ge lite finare konsistens.
  • När kanterna och botten har börjat bli gyllenbrun, använd en stekspade för att försiktigt vända den äggfria bananpannkakan.
  • Fortsätt tillaga ytterligare några minuter tills även den andra sidan är gyllenbrun. Vänd gärna pannkakan fram och tillbaka en eller två gånger om du behöver. Lägg sedan varje färdiglagad bananpannkaka i en hög på exempelvis en plåt, och förvara gärna i ugnen på lägsta temperatur medan du gör de återstående pannkakorna.
  • Servera bananpannkakor varma eller kalla. Du kan äta dem som de är, eller njuta av dem ihop med lönnsirap eller andra typer sirap, såväl som honung, sylt, eller smält jordnötssmör.
  • Smaklig måltid!
Keyword bananpannkakor utan ägg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning