I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på baltisås!
Denna baltisås passar perfekt till grillat kött, grönsaker eller ris. Ge detta recept ett försök och låt dina smaklökar uppleva en resa till Indien med denna fantastiska baltisås!
En smakfull och enkel sås som kommer att göra dina rätter extra goda. Balti, från Indien, bjuder på massor av smaker och dofter, och baltisåsen är en riktig höjdare!
Baltisåsen är en mångsidig smaksättare som passar perfekt till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker eller ris. Du kan också använda såsen som en dipp till naanbröd eller grönsaksstavar. Den kryddiga och fylliga smaken kommer att lyfta dina favoriträtter och ge dem en extra touch.
Förvara baltisåsen i en lufttät behållare i kylskåpet. Den håller sig vanligtvis färsk i upp till en vecka. Om du gör en större sats och inte planerar att använda allt på en gång kan du frysa den i mindre portioner för längre hållbarhet. Se bara till att låta såsen svalna helt innan du fryser den.
Lycka till och smaklig måltid!
Receptet – Så gör du:
Baltisås
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 msk kanel
- 1 msk malen koriander
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk garam masala
- 2 tsk malen spiskummin
- ½ tsk chilipulver
- 1 tsk senapsfrön
- 3 msk smaklös olja, såsom solros- eller vegetabilisk olja
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 tsk fint riven ingefära
- 4 st tomater eller hälften av en burk krossade tomater
- salt efter smak
- 3 st curryblad
- ¼ tsk malen kardemumma
- Saften från ½ citron
- 2,5 dl vatten
Instruktioner
- Förbered lök, ingefära och vitlök. Skär löken i skivor, hacka vitlöken fint och riv ingefäran fint.
- I en kastrull, lägg till olja och senapsfrön. När senapsfröna poppar, tillsätt curryblad, lök, ingefära och vitlök. Rör om och se till att vitlöken inte bränns, det kan förstöra smaken på såsen.
- I en annan varm, torr stekpanna, rosta försiktigt kryddorna: kanel, malen koriander, gurkmeja, paprika, garam masala, malen spiskummin och chilipulver tillsammans. Håll värmen låg och rör om med en träsked tills du känner doften av kryddorna. Ta bort blandningen från värmen och låt den svalna.
- När lök-, vitlöks- och ingefäranblandningen är klar, tillsätt kryddblandningen och sänk värmen.
- Tillsätt nu tomater med 2,5 dl vatten. Tillsätt också salt, citronsaft och kardemummfrön och låt detta sjuda på låg värme.
- När såsen har tjocknat och ser rik ut, ta bort den från värmen och låt den svalna.
- När den har svalnat, ta bort currybladen och använd en stavmixer för att göra såsen slät.