I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på äppelkräm!
Att laga äppelkräm är ingen raketforskning eller svårt att göra med hjälp av detta recept. Denna metod är löjligt snabb och enkel. Häng på!
Allt du behöver för att göra äppelkräm är bara äpplen och vatten, i rätt mängder, förstås. Att tillsätta socker är valfritt. Jag tillsätter i allmänhet inte socker. Även i detta recept har jag inte tillsatt socker då äpplena i sig själva är söta allt som oftast.
Äppelkräm är så gott att äta bara som det är. Du kan också äta det tillsammans med iskall mjölk eller lägga till det till dina bakverk. Du kan också göra pannkakor och crepes till att äta med äppelkrämen, det blir supergott det med!
Visste du att äppelkräm är en bra äggersättning i kakor, söta bröd och muffins? Jag har bakat kakor med äppelkräm och de blir väldigt bra.
Du kan också lägga till äppelkräm som pålägg till glass eller göra smoothies, milkshakes, parfaits och pajer. Äppelkräm är också populärt att ge till spädbarn när de nått rätt ålder. Om den görs utan socker som detta recept, är äppelkräm också diabetikervänlig.
Jag brukar göra en batch äppelkräm, kyla den och sedan använda efter önskemål. Jag kan förvara min äppelkräm i ca 15 dagar i kylen. Jag fryser den aldrig, men du kan frysa den om du vill. Jag brukar äta äppelkräm som ingrediens i tårtor, smoothies och ibland bara som den är med iskall mjölk eller gräddmjölk!
Receptet - Så gör du:
Äppelkräm
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 5 st medelstora äpplen
- 2 dl till 2,5 dl vatten
- socker efter behov, tillsätt efter din smak och önskad sötma (valfritt)
- ¼ tsk kanel (valfritt)
- ¼ tsk vaniljextrakt (valfritt)
- 1 msk potatismjöl (valfritt)
Instruktioner
- Skölj, skala och hacka äpplena, och ta bort kärnorna. Lägg äpplena i en kastrull eller gryta. Jag använde 5 medelstora äpplen, och du kan använda vilken sorts äpplen som helst.
- Lägg till vatten. Vattnet ska nästan täcka äpplena.
- Låt denna blandning sjuda på låg till medelhög värme. Du kan tillsätta socker om du vill. Om äpplena är väldigt söta behöver du inte tillsätta socker. Om de är mindre söta eller inte söta, tillsätt socker efter behov.
- Du kan också lägga till kryddor som kanel i detta steg.
- Sjud tills äpplena mjuknat. Fortsätt att röra om då och då när äpplena håller på att koka. Om vattnet torkar ut och äpplena börjar fastna i pannan, tillsätt sedan mer vatten.
- Om du vill ha en fastare äppelkräm kan du tillsätta 1 msk potatismjöl till en skål tillsammans med några matskedar vatten och sedan tillsätta innehållet i skålen till kastrullen/grytan och röra om. Detta är dock frivilligt. Tillsätt potatismjölet (om du gör det) precis innan du tar av äppelkrämen från värmen.
- Nu när äppelkrämen har blivit varm kan du mosa den ytterligare i en mixer. Detta ger en mer jämn och slät konsistens, fastän vissa gillar lite tuggmotstånd i sin äppelkräm.
- Den slutliga färgen på äppelmos beror på vilken sort av äpplen som används.
- Häll äppelmos i flaskor eller skålar. När de svalnat, kyl dem.