Äppelkaka i brödform – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på äppelkaka i brödform!

Äppelkaka i brödform är en klassisk och omtyckt svensk efterrätt. Den består av en mjuk och saftig kaka med ett generöst lager av äppelskivor på toppen, som får en extra touch av kanel och hyvlat smör. Detta recept ger cirka 8-10 bitar och kan enkelt bakas hemma med vanliga ingredienser.

Den äppelkaka i brödform är ljuvligt god både varm och vid rumstemperatur. Du kan servera den som den är eller tillsammans med en klick lättvispad grädde eller vaniljsås för att lyfta smakerna ytterligare.

Kakan passar utmärkt som en smakfull efterrätt eller som en välkomponerad del av fikabordet. Den lockande doften av kanel och äpple kommer att locka fram leenden.

Om det skulle finnas några rester av äppelkakan kan den förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till 2-3 dagar. Om du vill njuta av kakan längre kan den också frysas.

Här kommer det enkla receptet nedan för att skapa en läcker äppelkaka som har blivit en favorit hos både familj och vänner hos oss. Testa gärna! Smaklig fika!

Äppelkaka i brödform

Receptet – Så gör du:

Äppelkaka i brödform

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Kombinera saftiga äpplen med en mjuk kaka och en smörig yta. Genom att lägga hyvlade smörskivor ovanpå äpplena får kakan en extra smakrik och krämig textur.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

  • 3 st äpplen t.ex. svenska äppelsorter som Aroma, Ingrid Marie eller Granny Smith
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,25 dl strösocker
  • 100 g smör rumstemperatur
  • 2 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • En nypa salt
  • Smör till hyvling

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°C. Smöra och bröa en brödform (ca 22 x 12 cm) för att förhindra att kakan fastnar.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
  • I en separat skål, blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta ihop till en smulig deg.
  • Tillsätt äggen och mjölken till degblandningen. Rör om försiktigt tills allt är väl blandat och inga torra klumpar finns kvar.
  • Häll smeten i den förberedda brödformen och jämna till ytan.
  • Placera de tunna äppelskivorna på toppen av smeten i ett mönster eller slumpmässigt.
  • Hyvla smör och placera de hyvlade smörskivorna över äpplena.
  • Blanda kanel och socker i en liten skål. Strö över kanelblandningen jämnt över äpplarna och smöret.
  • Sätt in brödformen i ugnen och grädda i cirka 40-50 minuter, eller tills kakan är gyllenbrun och genomgräddad. Du kan testa med en sticka för att se till att den är klar.
  • Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna något innan du skär den i bitar.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Äppelkaka i brödform

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar