Änglakaka – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på änglakaka!

Änglakaka är en delikat och fluffig kaka gjord på vispad äggvita och några få andra enkla ingredienser. Det är i princip kakversionen av ett moln! Servera den gärna med färska jordgubbar, blåbär och vispad grädde.

Med bara några få ingredienser så är denna änglakaka faktiskt superenkel och snabb att göra. Riktigt perfekt är den om man använt en massa äggulor till att exempelvis göra hemmagjord glass, och sedan inte vet vad man ska göra med äggvitorna, då är denna änglakaka perfekt. Detta då den använder en god mängd äggvitor i receptet.

Den här änglakakan är en av de lättaste och fluffigaste kakorna du någonsin kommer att äta.  Eftersom den inte använder något smör, gräddfil eller andra rätt tunga tårtingredienser, har denna kaka också låg fetthalt!

För att göra den bästa änglakakan har jag lärt mig att det bästa är att låta bakformen vara osmord. Ja, du läste rätt! Om bakformen är smord så låts änglakakan fastna på sidorna av formen när den jäser, så att smörja den kommer att hämna jäsningen av din änglakaka och göra den mindre fluffig! Så lämna den osmord för en riktigt fluffig kaka!

Denna änglakaka smakar fantastiskt på egen hand till exempelvis fikat, men även ljuvligt tillsammans med vispgrädde, färsk frukt och goda bär.

Änglakaka

Receptet – Så gör du:

Änglakaka

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Änglakaka är en delikat och fluffig kaka gjord på vispad äggvita och några få andra enkla ingredienser. Det är i princip kakversionen av ett moln! Servera den gärna med färska jordgubbar, blåbär och vispad grädde.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

  • 10 st äggvitor
  • 1 tsk ättika/vitvinäger/citronsaft (välj en)
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl special
  • 3,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  • I en skål, vispa äggvitor och antingen ättika/vitvinäger/citronsaft till ett hårt skum, gärna med elvisp.
  • Fortsätt vispa och tillsätt gradvis strösockret till skålen.
  • I en separat skål, blanda florsocker, vaniljsocker, mjöl och salt. Vänd sedan varsamt ned innehållet i skålen ned i äggblandningen, lite åt gången, under vispning.
  • När smeten är jämn och blandad, häll den i en osmord bakform som är rund och hög. Att låta formen vara osmord ger den bästa fluffiga konsistensen på änglakakan.
  • Knacka på formen försiktigt med handen för att få bort eventuella luftbubblor inuti bakformen. Förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
  • Grädda din änglakaka i mitten av ugnen på 175 grader i ungefär 40 minuter. Du kan ta ut den när kakan känns fast när du trycker lätt ovanpå den med ett finger eller ett köksredskap.
  • Ta ut ur ugnen och vänd omedelbart bakformen upp och ner på ett galler. Låt sedan änglakakan svalna under bakformen.
  • Nu är din ljuvliga änglakaka färdig! Servera gärna med vispad grädde, och härliga bär.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Änglakaka

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar