Amerikansk äppelpaj – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på amerikansk äppelpaj!

Denna amerikanska äppelpaj är allt du vill ha i en äppelpaj. En blandning av söta och syrliga äpplen staplas högt och kryddas med kanel och ingefära. Sedan toppas den med en smörig, flagnande toppskorpa och gräddas tills den är gyllenbrun. Testa att göra en amerikansk äppelpaj!

Äppelpaj är en amerikansk klassiker. Den görs ofta till alla olika typer av evenemang, från picknick till semesterkvällar. Den skiljer sig lite från den svenska varianten som ofta innefattar smuldeg och ett enda lager äpplen. I den amerikanska varianten staplar vi istället äpplena högt och gör en skorpa till toppen av pajen.

En amerikan skulle påstå att inget slår detta hemmagjorda pajskal som är förstklassigt! En blandning av söta och syrliga äpplen staplas högt och kryddas med kanel och ingefära. Sedan toppas den med den smöriga, flagnande toppskorpan och gräddas tills den är gyllenbrun.

Jag tycker det är väldigt kul att göra amerikansk äppelpaj och jämföra med den svenska. Helt klart riktigt rolig att göra och himmelskt god att äta!

Amerikansk äppelpaj

Receptet - Så gör du:

Amerikansk äppelpaj

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna amerikanska äppelpaj är allt du vill ha i en äppelpaj. En blandning av söta och syrliga äpplen staplas högt och kryddas med kanel och ingefära. Sedan toppas den med en smörig, flagnande toppskorpa och gräddas tills den är gyllenbrun. Testa att göra en amerikansk äppelpaj!
Förberedelser 40 minuter
Tillagning 1 timme 40 minuter
Totalt 2 timmar 20 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

Skorpa

  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 275 g kylt osaltat smör skuret i små tärningar
  • 6 msk till 8 msk iskallt vatten
  • mjölk för att pensla över skorpan

Fyllning

  • 3 st stora fasta syrliga äpplen, ex. Granny Smith, urkärnade och skurna i 1 cm tjocka klyftor
  • 3 st stora fasta söta äpplen, ex. Pink Lady, skalade, urkärnade och skurna i 1 cm tjocka klyftor
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk farinsocker
  • 1 msk färsk citronsaft
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • ¼ tsk mald kanel
  • ¼ tsk mald ingefära
  • ¼ tsk salt

Instruktioner

Skorpan

  • Vispa ihop mjöl, socker och salt i en medelstor skål. Strö över smöret i bunken och arbeta in det i mjölblandningen med fingrarna. Strö 6 msk isvatten ovanpå och rör om med en gaffel tills degen börjar gå ihop. Om det behövs, tillsätt ytterligare en eller två matskedar vatten. Häll ut degen på en lätt mjölad yta och knåda tre gånger. Samla ihop till en boll, dela sedan i två bitar, den ena något större än den andra, och tryck ut dem till skivor. Slå in i plastfolie och ställ i kylen i 30 minuter. Förbered under tiden fyllningen i nästa steg av receptet.

Fyllning

  • I en stor skål, släng ned äpplena med socker, citronsaft, majsstärkelse och kryddorna.
  • Packa upp den större degskivan och lägg den på en lätt mjölad yta. Arbeta från mitten, rulla ut degen till en 33-cm stor cirkel, lyft och vänd den ofta för att förhindra att den fastnar på arbetsytan.
  • Överför den till botten av en 24-cm pajform och tryck in den på sidorna, och eventuellt överskott upp längs kanterna.
  • Fyll skorpan med äppelblandningen, gör staplandet lite högre i mitten. Överför till kylen för att kyla medan du kavlar ut den övre skorpan.
  • Packa upp den mindre skivan av deg och kavla ut den till en 25 centimeters cirkel på samma sätt som tidigare. Lägg den över äppelfyllningen och använd en vass kniv för att göra två 8 centimeters streck tvärs över den övre skorpan.
  • Vik bottenskorpan upp över toppen och täta till. Nyp ihop skorpan mellan tummen och pekfingret med jämna mellanrum för att täta till. Pensla skorpan överallt med mjölk.
  • Värm ugnen till 220°C och ställ in ett galler i det lägsta läget. 
  • Lägg pajen på en plåt och grädda på nedersta gallret i 10 minuter. Sänk värmen till 180°C och grädda tills äppelsaften bubblar och skorpan är gyllenbrun, 40 till 50 minuter till. Kyl på galler i minst 45 minuter innan servering.
  • Njut av din amerikanska äppelpaj!
Måltid Efterrätt
Kök Amerikanskt, Svenskt
Nyckelord American apple pie, Amerikansk äppelpaj

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar