I denna artikel vill jag dela med mig av ett klassiskt recept på älgytterlår i ugn!
Älgytterlår i ugn blir otroligt gott och är dessutom enkelt att göra! Älgytterlår är en ganska mager men hård köttbit, men på låg temperatur i ugnen så blir den mör och god. Servera exempelvis med ugnsrostad potatis, rotfrukter, och en god sås!
Älgytterlår går riktigt fint att göra i ugn. Bryn den lite i fint i en panna i antingen smör eller olja, och tillaga sedan i mitten av ugnen på låg temperatur.
Jag älskar älgkött och tycker älgytterlår serveras väl tillsammans med potatisklyftor i ugn och en god sås. Det finns annars massor av andra tillbehör, det är bara att välja och vraka efter egen preferens!
Medan älgytterlåret tillagas i ugnen ges tid till att i lugn och ro pyssla med tillbehören.
Jag tycker verkligen detta recept är riktigt praktiskt och trevligt. Resultatet blir dessutom riktigt bra tycker jag. Anvisningarna hittar ni här nedanför. Testa gärna, så hoppas jag ni får en trevlig måltid!
Receptet – Så gör du:
Älgytterlår i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg älgytterlår (ungefärlig storlek)
- salt
- nymalen svartpeppar
- 2 msk smör eller olja
Instruktioner
- Skär till köttbiten till formen av en filé och krydda rikligt med salt och peppar över hela ytan.
- Sätt ugnen på 120°C. Medan den värms upp, smält smöret eller tillsätt oljan i en stekpanna på spisen och bryn köttbien i den heta pannan, så den får fin färg över hela ytan.
- Flytta över älgytterlårbiten så den ligger på ett galler ovanpå en ugnsform med en liten skvätt vatten i. Stick in en köttermometer som når den innersta delen av köttet.
- Låt tillagas i mitten av ugnen vid 120°C tills att inntertemperaturen visar 63°C på köttermometern, cirka 2 timmar. Håll uppsikt och tillsätt nya små skvättar vatten när det börjar torka ut.
- Ta ut ur ugnen, låt vila i folie i cirka 10 minuter, och skär upp.
- Färdigt! Njut av ditt älgytterlår i ugn!