I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgkalops. Detta är en svensk klassiker med vilt älgkött.
Kalops (på finska palapaisti eller vatkuli) är en svensk och finsk kötträtt som innehåller tärnat kött, lök, kryddpeppar, lagerblad och andra kryddor och som ofta serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Det första receptet på kalops hittades i Cajsa Wargs kokbok från 1755.
Mört älgkött, härliga morötter och värmande gryta gör omgående denna älgkalops till en familjefavorit som tar väl vara på älgköttet.
Receptet – Så gör du:
Älgkalops
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 800 g tärnat älgkött
- 2 gula lökar uppskurna i klyftor
- 2 morötter, skalade och skivade
- 1 msk strösocker
- 5 dl kalvbuljong
- 10 hela kryddpepparkorn
- 2 hela vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- 3 msk mjöl
- 2 msk smör till stekning
- 2 tsk salt
- 1 dl rödvin
- 4 tärnade potatisar
Instruktioner
- Klä det tärnade älgköttet i mjölet och saltet.
- Smält smöret i en stor gryta.
- Fräs lök och morot och tillsätt sockret.
- Stek köttbitarna tills de fått färg på alla sidor.
- Tillsätt vinet och buljongen, kryddpepparkornen och vitpepparkornen, och lagerbladen i grytan och rör om väl.
- Tillsätt morötter och låt puttra med grytlocket på under svag värme, tills köttet är mört (1 timme – 1,5 timme).
- Rör om då och då för att det inte ska brännas fast i grytan, och tillsätt vatten om det behövs.
- Tillsätt potatis och återgå från puttrande till kokning; koka tills potatisen är mjuk (30 minuter).
- Servera med inlagda rödbetor och potatis.