I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgfilé i ugn!
Med detta recept får man en riktigt god älgfilé i ugn, snabbt och enkelt utan att behöva vänta länge på marinering. Servera gärna med en rödvinssås, potatis, gärna potatisgratäng, samt lite stekt sparris!
Älgfilén är för mig det finaste och exklusivaste älgköttet. Tillagat på detta vis så blir riktigt gott och lyxigt. Med en innertemperatur på 60°C blir det medium rare, vilket är precis lagom rosa och med perfekt konsistens.
Till älgfilén tycker jag potatisgratäng och en god rödvinssås samt sparris blir otroligt gott. Här kan man givetvis anpassa efter egen smak, men för just för mig så är det en vinnande kombination!
Efter tillagningen, låt älgfilén vila i rumstemperatur i tio minuter innan servering för att säkerställa att du har en perfekt älgfilé när du skivar och serverar. Sedan är det bara att skiva upp och njuta av det goda köttet!
Receptet – Så gör du:
Älgfilé i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- cirka 1 kg älgfilé
- salt
- peppar
- olivolja
- flingsalt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C.
- Torka av älgfilén med hushållspapper. Krydda köttet med salt och peppar.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna, gärna ugnssäker. När den nästan ryker, bryn älgfilén 2 minuter på alla sidor, eller 8 minuter totalt.
- Häll av överflödig olivolja och sätt in pannan i mitten av ugnen, om den är ugnssäker. Flytta annars över älgfilén till en ugnsform.
- Tillaga älgfilén till när köttermometern visar 60°C och köttet är medium-rare.
- Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt vila i 10 minuter innan köttet skivas upp och serveras. Toppa gärna med lite flingsalt.
- Servera och njut!