I denna artikel ger jag mitt bästa recept på äkta ungersk gulasch!
Ungersk gulasch är en läcker nötköttsgryta (eller soppa) med en rik paprikakryddad buljong. Denna läckra rätt är varm och tröstande, perfekt för en kall dag.
Servera detta recept över hemgjorda nudlar (eller lägg till potatis) eller med bröd eller kex för att suga upp buljongen som finns kvar i skålen!
Nu när det är höst är det enda riktiga sättet att hålla sig varm denna läckra ungerska gulasch ( gulyás ) . Hemlagad gulasch är en stapelvara i vår familj, och kunde inte vara mer tröstande när solen förvandlas till snö!
I det här enkla ungerska gulaschreceptet puttras möra bitar av nötkött, lök och tomater till mör perfektion i en välsmakande nötköttsbuljong. Mums! Medan jag oftast låter detta puttra på spisen, kan du även göra denna lätta ungerska gulasch i ugnen. Ett hus fyllt med aromerna av denna gryta är förmodligen det mest tröstande sättet att säga hejdå till min uteplats till nästa sommar!
Vad utgör en äkta ungersk gulasch?
Till att börja med är det en av de mest utsökta komfortmaten som finns. En traditionell ungersk gulasch är en soppa eller gryta som vanligtvis är fylld med mört nötkött och lök kryddad med paprika.
Många versioner lägger till andra grönsaker som potatis, morötter, lök, selleri, paprika och tomater.
Det går tillbaka i århundraden och gjordes ursprungligen av herdar som torkade ut kött för att kunna lagra och sedan tillsatte vatten för att skapa en soppa eller gryta.
Alla verkar ha sitt eget sätt att göra den här rätten och lägger till olika grönsaker.
Gulasch är kryddad med paprika och andra väldoftande kryddor som kummin och ibland även cajun! Du hittar nästan alltid rött kött i en ungersk gulasch, och eftersom det får puttra vid lägre temperatur under en längre tid är det det perfekta sättet att använda en billigare köttbit och spara lite pengar!
I ungersk matlagning används paprika vanligtvis för att smaksätta rätten istället för en garnering. En del paprika är rökt, en del kan vara söt, en del kan vara mild och en del kan ha en starkare smak. I ungersk matlagning används vanligtvis en mild till söt paprika.
Receptet - Så gör du:
Äkta ungersk gulasch
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 st gula lökar
- 2 tsk smör eller ister (helst)
- 1 tsk kumminfrön
- 2 msk paprika
- 0,6 dl mjöl
- 700 g nötkött skurna i 2,5-centimeterskuber
- 5 dl nötbuljong eller vatten
- 2,5 dl tärnade tomater på burk
- 1 tsk salt
- ¼ tsk peppar
Frivilligt
- 4 dl morötter
- 7,5 dl potatis valfritt
Instruktioner
- Smält smör i en stor gryta och tillsätt lök. Stek tills löken är genomskinlig. Rör ner kummin och paprikan och blanda väl.
- I en skål, tillsätt mjöl och blanda med nötköttstärningarna. Tillsätt nötköttet till lökblandningen och stek i ca 2-3 minuter.
- Tillsätt långsamt cirka 0,5 dl av nötbuljongen för att få de brynta bitarna i botten av pannan att släppa. Tillsätt sedan resterande buljong, tärnade tomater (potatis och morötter om du använder), salt och peppar.
- Rör om och låt koka upp, täck över och låt sjuda i cirka 1 ½ -2 timmar eller tills det är mört och fint.
- Njut av den som den är, eller med kokt potatis, bröd eller kex!
Mmmm, supergod 🤤med lite chilie? Superb.
Jag gör ofta gulaschsoppa. Den här är bäst.
Väldigt gott.