Idag så tänkte jag dela med mig av ett lite speciellt bröd: ett supergott AIP-bröd!
Detta AIP-bröd är enkelt att baka och är både Paleo- och AIP-vänligt, och kan användas som bas för smörgåsar eller som tillbehör till måltider.
Vad är ett AIP-bröd, kanske er första fråga är? Jo, ett AIP-bröd är ett bröd som följer principerna för Autoimmunt protokoll (AIP), som är ett kostprotokoll som används för att hantera autoimmuna sjukdomar och inflammation i kroppen.
Det så kallade AIP-protokollet fokuserar på att eliminera livsmedel som kan trigga inflammation och autoimmuna reaktioner i kroppen, såsom spannmål, mejeriprodukter och socker, och istället fokuserar på att äta naturliga, näringsrika livsmedel som frukt, grönsaker, kött och fisk.
AIP-bröd är en variant av bröd som följer AIP-protokollet genom att använda ingredienser som är godkända inom protokollet och utesluta ingredienser som kan orsaka inflammation och autoimmuna reaktioner.
AIP-bröd innehåller inte vanligt mjöl eller jäst, som kan orsaka problem för personer med autoimmuna sjukdomar. Istället använder man alternativa mjölsorter och ingredienser som kokosmjöl, tapiokastärkelse och sötpotatis, vilket ger brödet en mjuk och luftig konsistens.
Eftersom ett AIP-bröd inte innehåller gluten, som vanligtvis ger struktur och elasticitet till ett bröd, så kommer detta bröd att vara något mer skört och mjukt än vanligt bröd.
Brödet går utmärkt att skära i skivor och använda som bas för smörgåsar eller för att äta som ett tillbehör till måltider. Om det bakas väl och inte övergräddas, kommer brödet att vara saftigt och smakrikt med en trevlig, mjuk textur.
Beroende på hur tjocka skivor man skär upp brödet i så ger detta recept cirka 12-16 skivor. En standard avlång brödform använder jag. Jag hoppas ni väljer att testa detta festliga bröd och får nytta av receptet. Det går faktiskt väldigt snabbt att göra. Ha det gott!
Receptet – Så gör du:
AIP-bröd
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 3 st mogna bananer
- 1,5 dl kokosmjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 nypa salt
- 0,5 dl kokosolja, smält
- 0,5 dl kokosmjölk
- 1 msk äppelcidervinäger
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader Celsius och smörj en normalstor brödform med kokosolja.
- Mosa bananerna i en stor skål.
- Tillsätt kokosmjöl, bikarbonat, och salt till bananerna. Blanda väl.
- Tillsätt kokosolja, kokosmjölk och äppelcidervinäger. Blanda väl tills smeten är slät och jämn.
- Häll smeten i brödformen och jämna till ytan.
- Grädda i ugnen i 45-50 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt och genomgräddat.
- Låt brödet svalna i formen i ca 10 minuter innan du tar ut det och låter det svalna helt på ett galler.
Bakat brödet, blev gott, lite åt både matbröd och fikabröd.
Brödet blev lite platt, tror att det beror på bananerna. Bananer kan ju vara olika i storlek.
Vill gärna baka det igen och undrar om du kan väga dina 3 skalade bananer, nästa gång du bakar brödet, och då skriva hur många gram banan du har? Eller i dl, banan skuren i “slantar”.
Mina bananer var ganska stora, tror det påverkad resultatet.
Tack för enkelt och gott recept 🏵