Att torka chilipeppar är ett bra sätt att lagra dem på lång sikt. Man vill ju ogärna slösa någon av de chilipeppar som plockats som del av ens årsskörd, eller som du kanske köpt färsk i butik. Här är därför några sätt att torka dem så att de inte går till spillo.
Oavsett vilken metod du använder i artikeln, så rekommenderar vi att lagra den torkade chilin i lufttäta behållare. Detta för att undvika att den exempelvis blir möglig!
Den klassiska metoden för att torka chili
Tvätta dina chilipeppar ordentligt efter plockning för att ta bort smuts och skrid sedan till verket för att torka dem. Lägg på en tallrik eller på ett galler i ett torrt, välventilerat rum. Inom några veckor kommer du att ha torkade chilipeppar som du exempelvis kan mala och använda direkt i matlagningen.
Torka chili i ugn
- Tvätta dina chilipeppar ordentligt efter plockning för att ta bort smuts.
- Lägg chilipeppar över en plåt, med antingen bakplåtspapper eller aluminiumfolie.
- Torka på låg värme, ca 100 till 135 grader Celsius.
- Det finns ingen bestämd tid att baka chilipeppar för torkning. Håll ett öga på dem, vänd varje 3 minuter eller så. Du kan lämna ugnsluckan lite öppen för lite luftflöde. Det kommer att ta flera timmar med denna metod. Förvara i ugnen tills fukten har ugnsbakats ur dem.
Lufttorka chili
Du kan också dra upp chilin på sträng eller tråd och hänga upp dem för att de ska torka.
- Torka dina chilis hela om du torkar dem på snöre. Skiva inte upp dem.
- Trä dem på en stark tråd (tandtråd funkar faktiskt), med några centimeter mellan varje chilifrukt.
- Häng din tråd med chilipeppar i direkt solljus. Se till att det är torrt och varmt där de hänger.
Det kan ta flera veckor för chilin att torka helt med denna metod, men det kommer att vara värt det.
Torka chili med en dehydrator
Sist men inte minst kan du också överväga en matdehydrator, som är enkel metod för att torka chilipeppar.
En dehydrator är förmodligen den enklaste metoden för att torka chilipeppar. En dehydrator omsluter chilipeppar och torkar dem över natten i lätt värme. Skiva upp dem före uttorkning för snabbare uttorkning. Du hittar dehydratorer i butiker eller online.
Detta kan du göra med torkad chili!
Mal dem för att göra ditt eget chilipulver, som är som cayennepulver, eller håll dem hela och använd dem som du kan använda en soltorkad tomat. De kan rehydratiseras med varmt vatten i exempelvis en sås, och passar utmärkt till många recept!