Majsstärkelse är inte den enda ingrediensen som kan användas som förtjockningsmedel. Har man inte majsstärkelse hemma, så lär det inte vara några problem. I denna artikel listar vi 3 ingredienser man kan använda istället för att majsstärkelse i recept.
Majsstärkelse används ofta i matlagning och bakning. Det är ett stärkelsepulver som extraheras från majskärnor genom att ta bort allt deras yttre kli och groddar, och som sedan mals ned till ett stärkelserikt pulver.
I köket har majsstärkelse en rad olika användningsområden. När stärkelse värms upp är det mycket bra på att absorbera vatten. Därför används det oftast som förtjockningsmedel i grytor, soppor och såser. Till skillnad från vete så är majs glutenfritt, vilket är bra för de som är känsliga mot gluten.
1. Använd vitt vetemjöl
För varje 1 matsked majsstärkelse i ett recept måste du använda cirka 3 matskedar mjöl. Så om du behöver 1 matsked majsstärkelse, använd 3 matskedar vitt vetemjöl.
Vete och fullkornsmjöl innehåller mer fibrer än vitt vetemjöl, så även om det är möjligt att försöka med annat vetemjöl än vitt mjöl, kommer du sannolikt att behöva mycket mer av dem för att få samma resultat. Därför rekommenderar vi vitt vetemjöl.
Blanda gärna det vita vetemjölet med lite kallt vatten först för att bilda en smet. Detta kommer att se till att det inte bildar klumpar när det adderas till ditt recept.
- Om du använder vetemjöl som en majsstärkelsersättning, kom ihåg att det inte är glutenfritt, så det är inte lämpligt för personer med glutenrelaterade störningar.
2. Använd potatisstärkelse
Du kan ersätta majsstärkelse med potatisstärkelse med förhållandet 1: 1. Det betyder att om ditt recept behöver 1 matsked majsstärkelse, byt ut det mot 1 matsked potatisstärkelse.
Potatisstärkelse är nästan helt smaklöst och kommer inte ta över någon smak. Den är också glutenfri, vilket är bra om någon är intolerant.
Det är också värt att notera att många kockar rekommenderar att du lägger till rot- eller knölstärkelse som potatis eller pilrot senare i tillagningsprocessen.
Detta beror på att de absorberar vatten och tjocknar mycket snabbare än spannmålsbaserade stärkelser. Att värma dem för länge kommer att bryta ner dem helt och orsaka att de tappar sina förtjockningsegenskaper.
Potatisstärkelse tenderar att klumpa ihop mer än majsstärkelse.
3. Använd rismjöl
Rismjöl tjocknar som vanligt mjöl så använd samma andel: 3 matskedar för varje 1 msk majsstärkelse
Rismjöl är ett pulver tillverkat av finmalt ris. Det används ofta i asiatiska kulturer som en ingrediens i desserter, risnudlar eller soppor.
Det är även naturligt glutenfritt.
Rismjöl kan fungera som ersättare till majsstärkelse, vilket gör det till ett effektivt substitut för majsstärkelse.
Dessutom är det färglöst när det blandas med vatten, så det kan vara särskilt användbart för förtjockning av klara vätskor.
Mycket bättre att använda potatismjöl eftersom det finns ekologiskt och KRAV- märkt och kommer ifrån Sverige vilket inte Maizena gör och finns ej som ekologisk vara heller.
Gynna Svenska bönder så får vi Svensk mat.