Tegelhus är fantastiska byggnader som för med sig en drös fördelar, och några få saker att tänka lite extra på. I denna artikel ger vi en övergripande guide till tegelhus, och går igenom några aspekter som är värda att tänka på om man är boende i ett tegelhus.
Historia
Äldsta tegelbyggnaden i Sverige finner man i Skåne vilket är i Gumlösa och den invigdes år 1191. Produktionen av tegelsten rationaliserades under 1700-talet och tegel blev allt vanligare som byggnadsmaterial. Från 1700-talet och fram till i början på 1900-talet var tegel det viktigaste byggnadsmaterialet i Sverige.
Att tegel var viktigt genom Sveriges historia ser vi än idag, då det är vanligt att se tegelbyggnader som byggdes för mer än ett sekel sedan. Tegel är starkare än betong och många andra byggmaterial. När de kombineras i en vägg med andra tegelstenar och hålls ihop av en cement som kallas murbruk, så utgör tegel robusta strukturer som kan överleva i hundratals, om inte tusentals år med mycket lite underhåll.
Värme
Ett tegelhus kommer alltid att vara svalare på sommaren och varmare på vintern än hem av andra lättare material. Vintern kan vara en extremt kostsam tid för alla husägare tack vare värmekostnaderna, men ägare till tegelhus kan realistiskt räkna med att spendera mindre pengar på uppvärmning eftersom tegel är mer energieffektivt än andra byggmaterial. Tegel är nämligen ett byggmaterial som har exceptionella termiska massegenskaper, där de håller temperaturen bättre än andra, lättare material.
Kan man måla tegelhus?
Att måla ditt tegelhus är ett relativt enkelt sätt att ge ditt hus ett nytt utseende, särskilt om utsidan ser föråldrad ut. Att måla ditt hus kan lägga till enhetlighet och ett rent utseende som naturligt tegel inte alltid kan erbjuda.
Underhåll
Tegelhus tenderar att vara relativt enkla att underhålla utan att man måste göra särskilt mycket. Men tegelhus kräver fortfarande rutinmässig rengöring och underhåll. Korrekt underhåll ser till att ditt tegelhus ser bra ut och hjälper till att förhindra skador på lång sikt.
På grund av sin goda färghållning och hållbarhet kräver tegel inte mycket underhåll. Det ruttnar inte heller och behöver inte målas eller penslas efter att du har installerat det. Annat än det enstaka dräneringsproblem är tegelhus lätta att sköta.
- Dränering innebär att man gräver diken för att leda bort oönskat grundvatten eller ytvatten från ett område, exempelvis en tomt vid grundläggning eller gatu- och vägbygge.
Säkerhet och försäkringskostnader
Väder- och brandbeständighet: Tegelstenar är obrännbara och hjälper inte till att sprida eld. De kan till och med hjälpa till att begränsa en brand till ett visst rum eller en del av ett hus. På grund av dessa säkerhetsfunktioner erbjuder många försäkringsbolag faktiskt lägre försäkringsavgifter för hus i tegel.
Lyhördhet
En fördel med tegel är att det är naturligt tjockt och tätt material, vilket hjälper det att blockera ljud från att passera genom det. Du är därför mindre benägen att höra ljud på andra sidan av en tegelvägg än du är av tunnare, mer lätta ämnen som gips eller trä.
Pris
Tegelhus är i regel dyrare än hus som är byggda med trä eller gips. I genomsnitt kostar tegelexteriörer också cirka sex till sju procent mer än vinylfasader.
Även om tegelstenarna själva är ganska billiga är det fortfarande ett dyrt material att arbeta med på grund av de höga arbetskostnaderna. Höga arbetskostnader är ett av de vanligaste problemen med tegelhus på grund av alla de problem som dessa priser leder till. För att kompensera material- och arbetskostnader måste byggare vanligtvis ta ut mer för ett nytt tegelhus.
Radon
Byggmaterial, som tegel, marmor och granit, innehåller mycket låga nivåer av naturligt förekommande radioaktivitet. Dessa material kan emellertid avge gasen radon när materialen förfaller, vilket kan höja radonnivåerna inomhus i ditt hem.
Du bör mäta radonhalten i ett hus (inklusive tegelhus) om du:
- köper ett hus
- bygger om eller till ditt hus
- ändrar ventilationen eller uppvärmningssystemet
- bygger ett nytt hus
- om det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen.