Fiolfikus: Skötsel & Sticklingar (Guide)

Fiolfikus, (latin: Ficus lyrata) är en krukväxt som just nu pryder omslagen på många inredningstidningar. Den ger dramatik och höjd, och har förmågan att knyta samman hela rum med sin närvaro och stora, eleganta blad. De kan vara knepiga att ta hand om medan de anpassar sig till ditt hem, och tills du lär dig deras vattningsrutin. Läs vidare i denna artikel för att lära dig mer om hur du sköter din fiolfikus för att hålla den frisk och levande i många år framöver.

Karaktärsdrag

Växten har stora, långsträckta och blanka blad och växer upprätt. De breda bladen gör fiolfokus till en mycket effektiv luftrenande krukväxt. Den kommer alltså bidra till en fräschare luft hemma eller på kontoret genom att den avlägsnar vanliga toxiner från luften, till exempel formaldehyd, dioxiner och mer.

Fiolfikusen har sitt ursprung i den tropiska regnskogen i Västafrika. Dessa växter trivs under skogstaket. Så deras inhemska miljö är ljus, men inte solig, och luften är varm och fuktig.

Fiolfikus i naturen! Foto: Forest & Kim Starr

I länder som Sierra Leone, kan fiolfikus bli 12-18 m höga och bära små gröna frukter.

Detta innebär att det som börjar som en liten krukväxt i ditt hem faktiskt kan växa rätt kraftigt (men du kan alltid beskära växten, vilket vi går igenom mer en bit ner i artikeln).

Populära arter

Det finns flera olika typer av fiolfikus. Några av de mest populära är:

  1. Ficus lyrata ‘Compacta’
  2. Ficus lyrata Child ‘
  3. Ficus lyrata ‘Suncoast.

Skötsel

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin fiolfikus.

Solljus

fiolfikus

Fiolfikus föredrar starkt ljus. Håll din fiolfikus nära ett soligt, fönster, gärna med österläge, så att det kan få mycket sol hela dagen. För optimal vård av fiolfikus, flytta gärna på din planta i linje med årstiderna när du märker att den får mindre ljus på dess nuvarande plats.

Torka av din fiolfikus blad en gång i veckan för att hålla dem fria från damm och för att hjälpa växten att effektivt absorbera mer solljus. Detta kan vara extra viktigt för denna växt eftersom dess stora blad kan bli dammiga.

Vattning

fiolfikus

När du känner att de övre tre centimetrarna av jorden där din fiolfikus är planterad är torr, då kan du vattna.

Ljummet eller rumstempererat vatten fungerar bäst eftersom kallt vatten kan sätta växter i chock.

Fiolfikus gillar regelbundna vattningar, men gillar inte att sitta i vatten. För att förhindra detta, låt vattnet rinna ut helt från botten och se till att brickan eller fatet under krukan är torrt efter vattningen.

Är en fiolfikus övervattnad blir bladen bruna längs kanterna och vissnar. En övervattnad fiolfikus kommer att ha både mörkbruna fläckar och kanter på bladen, i kombination med en obehaglig lukt som kommer från jorden.

Du kan korrigera dessa problem antingen genom att vattna mindre eller sätta fiolfikusen i färsk jord om den är övervattnad. Ta gärna tag i det direkt för att få plantan att må så bra som möjligt.

Temperatur

Fiolfikus föredrar varma, fuktiga klimat som liknar vädret i sina infödda regnskogar. Ha fiolfikusen i ett rum som är behagligt varmt, annars börjar de utveckla bruna fläckar. För att öka luftfuktigheten kan du hålla andra växter nära dem eller hålla växten ovanpå en bricka med grus.

Fiolfikus är också känsliga för drag. Håll de omgivande fönstren stängda och placera dem på säkert avstånd från luftkonditioneringsenheter och andra dragkällor. För mycket exponering mot blåst och drag kan torka ut deras löv och få bladen att lossna.

Du bör också avstå från att flytta dem för ofta om det inte är absolut nödvändigt, eftersom plötsliga förändringar också kan få deras löv att falla. Flytta dem helst bara några gånger per år.

Jord

fiolfikus

Joden du väljer kan vara ett av de viktigaste besluten du tar för din växt. Snabbdränerande, välluftade jordar är de bästa alternativen för en fiolfikus, som föredrar relativt torr jord för att hålla sina rötter fuktiga men inte våta.

Dålig jord kan orsaka problem med rotröta, föra svamp eller bakterier in i växtens rotsystem eller skada din växt med salter eller andra kemikalier.

Jord för inomhusväxter har fyra grundläggande funktioner:

  1. Som en plats att förankra rötter för att ge stöd till växten
  2. Att ge näringsämnen för tillväxt och fotosyntes
  3. Ge syreåtkomst till rotsystemet
  4. Leverera gott om vatten till rötterna

För att göra alla fyra av dessa funktioner bra behöver du en mångsidig jord som är avsedd för krukväxter. Hitta en planteringsjord som passar för krukväxter så kommer det gå bra!

Vanliga problem

Den vanligaste sjukdomen för fiolfikus är rotröta som ett resultat av övervattning. Är din fiolfikus mjuk och soggig, samt hängig, testa då att byta jord.

Beskärning

Att klippa några blad då och då är helt okej och uppmuntrar din fiolfikus till att växa. Börja med att beskära bort eventuella skadade löv så att din växt kan fokusera på att ge näring till sina friska löv.

Du bör också klippa bort alla korsande grenar eftersom fiolfikus kräver andningsrum för en sund tillväxt. Om du vill kan du också beskära plantan så att det får en specifik form eller höjd.

För att beskära ordentligt, gör dina snitt minst 2,5 cm från stammen så att du inte orsakar några skador på huvudstammen. Gör det till en vana att beskära fiolfikusen när du märker någon överväxt för att hålla den frisk och stark!

Dessa vackra krukväxter är värda att sköta!

Byta kruka

Din fiolfikus är redo för en ny kruka när rötterna börjar synas i botten av krukan. Du kan antingen plantera den i en lite större kruka eller dela upp rotklumpen, vilket vi går igenom nedan.

Föröka fiolfikus

Att klippa rotklumpen är ett bra alternativ om du vill behålla din fiolfikus i sin nuvarande storlek. Se till att du inte beskär mer än 20 procent av sina rötter så att du inte skadar dess rotsystem.

Sticklingar

Hitta en frisk gren med ett par friska blad. Klipp precis ovanför där ditt önskade blad ansluter till stammen (känt som noden). Lägg sedan din gren i destillerat vatten och sätt den på en solig plats. Byt ut detta vatten när det verkar smutsigt eller grumligt. Efter en månad bör din stickling ha utvecklat rötter, och då kan du sätta den i jord.

Giftighet

Fiolfikus kan orsaka magirritation hos dina husdjur vid förtäring. Håll dina krukväxter utom räckhåll för husdjur genom att placera dem på en hylla eller på en plats som dina husdjur inte kan klättra på för att nå växten.

Avslutande ord

Hoppas du får mycket glädje av denna vackra krukväxt vid namn fiolfikus!

Läs mer: Alla våra artiklar om krukväxter!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar