I denna artikel guidar vi till det mesta gällande fönsterfikus, inklusive fakta, skötsel, sticklingar, och längst ner eventuella problem (och hur du löser dem)! Fönsterfikus (Ficus elastica) är en populär prydnadsväxt från Fikus-släktet. I sin naturliga livsmiljö i Östasien växer den till en höjd på över 30 meter, men sorterna som är krukväxter inomhus når en höjd som är mycket mer hanterbar.
För inomhusodlaren som letar efter en lättskött, trädliknande växtart som har ett attraktivt lövverk så är fönsterfikusen ett utmärkt val. Den kan gå från att vara 30 cm till att bli över 1,5 m hög, men kan enkelt beskäras (lite mer om detta lite längre ned i artikeln).
Fönsterfikus (engelska: Rubber plant (översatt till svenska: “gummiplanta”) kan vara det perfekta krukväxten för dig om du vill ha en tålig men lättsam inomhusväxt som kan nå svindlande höjder inom bara några år (om man vill)!
Karaktärsdrag
Att ha en fönsterfikus handlar om att ha ett litet miniträd inomhus med breda, glänsande, och framförallt attraktiva löv. När denna växt är cirka 30-60 cm hög är den väl lämpad att sitta som mittpunkt på ett bord, på en hylla eller på en fönsterbräda, men när den börjar växa över 90 cm ser den bra ut bredvid en öppen spis, en tv eller nära dörröppningar (så länge det inte är korsdrag mellan rummen).
De glänsande blanka bladen ser bra ut i de flesta hem och även om unga fönsterfikusar börjar små, så kommer de i en rask takt att börja fylla utrymmet i ett rum ganska så snabbt.
När växten börjar mogna och tillta i höjd så är det vanligt att man stödjer stammen och grenarna genom att fästa eller binda dem mot ett stöd för att hålla dem växande upprätt.
- Värt att notera: Fönsterfikus är giftig för katter och hundar.
Justera höjden efter hur du vill ha den
Även om du inte vill ha en riktigt hög fönsterfikus som inomhusväxt, så kan fönsterfikusens storlek till viss del begränsas med regelbunden beskärning.
När fönsterfikusen har vuxit till den höjd du vill att den ska ha, kan du klippa av toppen. Du kanske också vill beskära tillbaka alla oönskade grenar för att ge växten en fylligare form. Det är bäst att beskära på våren eller sommaren men någon annan tid kommer att vara bra.
Man måste dock komma ihåg att dessa krukväxter är fast beslutna att växa uppåt, oavsett vad! De förblir inte små och kompakta för alltid, så småningom kräver de en plats där de har lite utrymme i höjdled.
Fönsterfikusen anses vara en av de allra bästa krukväxterna för att rengöra luften . Det gör också riktigt bra med resistens mot skadedjur och sjukdomar och har en hög transpirationshastighet som ökar luftfuktigheten i rummet det bor i. Med andra ord är det bra för din hälsa och lågt underhåll.
Populära arter
- Ficus elastica decora (har glänsande blad som blir 30 cm långa)
- Ficus elastica robusta (har aningen större blad än decora)
- Ficus elastica Black Prince eller Ficus elastica burgundy (har nästintill svarta eller vinröda blad)
- Ficus Ruby som har rosa och lila inslag i bladen
- Doescheri sticker ut med stänk av olika nyanser av grönt och gult på bladen, men ser likväl vacker ut på rätt plats.
Fönsterfikusen är trendig igen!
På 90-talet var fönsterfikusar otroligt populära, men människor började sedan bo i mer moderna hem och lägenheter som tenderade att vara mindre. Utrymmet hemma blev begränsat, och en av de första sakerna som fick åka i soptunnan var de stora fönsterfikusarna!
Fönsterfikusen blev otrendig och svåra att hitta. Lyckligtvis under de senaste 5 åren har de studsat tillbaka i populäritet och är återigen trendiga och framstående krukväxter, och av goda skäl. De är lätta att ta hand om och mycket robusta.
Stickling
Fönsterfikusen kan vara ganska knepig att föröka, men det går att lyckas. Klipp av en stjälk (några centimeter lång) och låt växtsaften torka i 1 timme. Innan du planterar stjälken i jorden, ge sedan botten av krukan lite värme (vanligtvis med en värmedyna). Temperaturen vill helst hållas vid cirka 21°C – 24°C.
Giftighet
Fönsterfikus är giftig för katter och hundar.
Skötsel
Fönsterfikusen är ganska lätt att ta hand om och kan växa bra även i svagt ljus. Det värsta en ägare till fönsterfikus kan göra (och som är ett vanligt misstag) är:
- Övervattnande
- Att flytta växten för ofta
- Att flytta växten till en plats med mindre ljus
- Att flytta växten till en plats med kallare temperaturer.
- Plötsliga temperaturfall eller plötslig solminskningar är dåliga, och kalla drag är inte heller bra.
Solljus
En fin, starkt upplyst plats är idealisk, utan direkt solljus. De klarar även lite mindre belysta platser rätt bra.
Vattning
Vattna när jorden blir något torr vid beröring och se till att krukan har tillräckligt med dräneringshål för att överflödigt vatten ska tränga igenom (ställ en bricka under krukan så att vattnet inte spills ut över bord och golv). Det värsta du kan göra när det gäller vattning är “vattna för mycket”.
Gödsel
Kan gödslas under våren och sommaren med ett utspätt flytande gödningsmedel varannan vecka.
Jord
Det behövs en väldränerad och välventilerad krukväxtjord. 1 del torv, 1 del tallbark och 1 del grov sand (eller perlit) är en bra blandning.
Torka av
Dina växters blad kommer att uppskatta att de rengörs försiktigt med ljummet vatten och du kommer att njuta av det blanka rena dammfria utseendet. Använd en mycket mjuk trasa eller svamp.
Problem fönsterfikus kan få
- Att den tappar blad: Den vanligaste orsaken till att en fönsterfikus tappar sina blad är övervattning. Detta problem kräver handling omedelbart (att man byter jord). Andra förhållanden kan också få blad att falla av, inklusive låga temperaturer, inte tillräckligt med ljus, eller kalla luftdrag. Att flytta din växt från en ljus plats kan också orsaka att den tappar bladen. Det är normalt att några av de nedre bladen blir gula och lossnar, men kontrollera om växten mår bra på sin plats.
- Bladkanter gulnar: Detta är verkligen ett problem som kan ha många anledningar. Problemet kan vara dålig jord, eller för mycket vatten. Vi rekommenderar att du kontrollerar hur du sköter din fönsterfikus enligt våra tips en bit upp i artikeln för att första vad du redan gör bra och vad du kan göra bättre.
- Skadedjur: Bladlöss och kvalster är vanliga skadedjur som gillar att ge fiolfikusen problem.
Avslutande ord
Hoppas denna guide hjälper dig med dina fönsterfikus!