I denna artikel guidar vi till det mesta gällande elefantöra, inklusive karaktärsdrag, skötsel, sticklingar, och potentiella problem och sjukdomar. Elefantöra (Pilea peperomioides) är en populär krukväxt tack vare dess attraktiva, myntformade blad och enkla skötsel. Denna blommande fleråriga växt har ursprung i södra Kina, och växer faktiskt i naturen vid Himalayabergens fot!
Den odlas främst för sina unika blad, och kan även producera små vita blommor under vårmånaderna om man har tur. Lär dig mer om hur man odlar denna attraktiva krukväxt!
Elefantöra är verkligen en unik och vacker krukväxt. Många ägares favoritdel av att sköta dem är att de är enkla att sköta, såväl som att de kan förökas snabbt.
Karaktärsdrag
Pilea är kända för sina ljusgröna, myntformade blad. De växer bra under torra förhållanden, kan anpassa sig till områden med svagt ljus och växer snabbt, vilket gör dem underhållsrika och bra för nybörjare.
Elefantöra är en inomhusväxt som ofta förknippas med lycka och tur. Även om de kan se lite avancerade ut, så är de otroligt lätta att ta hand om och utgör utmärkta växter för nybörjare.
Stickling
Att föröka elefantöron är mycket enkelt. Jag skär varje stickling från moderplantan med en ren, vass kniv. De kan antingen sättas direkt i vatten för att starta rotutvecklingen eller gå rakt ner i fuktig jord. Jag har funnit att jordmetoden är snabbare och lättare så jag tar inte längre steget att sätta sticklingarna i vatten. Efter cirka 4-6 veckor är de förankrade i deras jord och kommer att börja sprida nya, egna blad.
När avstickande stammar är ett par centimeter höga är det säkert att skilja dem från moderplantan om du vill. Om du vill ha en växt med ett fylligare, buskigare utseende kan du också lämna dessa sidostammar på moderplantan.
För att skilja en avstickande stam från moderplantans rötter, gräv försiktigt i jorden för att avslöja rötterna på sidostammen, och klipp med huvudroten cirka 5 centimeter ner i jorden med en ren kniv eller beskärningssax. Flytta omedelbart den separerade sticklingen till lite fuktig jord i en separat kruka. Håll jorden fuktig (men inte dyngvåt) tills den nya växten har etablerat ett rotsystem i den nya krukan. Fortsätt sedan med regelbunden vattning.
Giftighet
Elefantöra är inte registrerad som giftig.
Skötsel
Elefantöra är överraskande lätt att ta hand om när du väl har en. Ge dem gott om indirektljus, halvregelbunden vattning och lite lätt gödsling under vår- och sommarmånaderna, så kommer de att trivas. Dessutom är dessa plantor kända för att vara enkla att föröka, och en frisk växt kommer att producera massor av uppstickare som du enkelt kan separera för att skapa fler växter. Dela dem med vänner eller behåll dem för dig själv – när du väl har ett elefantöra behöver du aldrig köpa en till!
Läs ovan under rubriken ‘Stickling’ för att lära dig om hur du kan föröka elefantöra-växter.
Solljus
Elefantöra trivs i medelstarkt till starkt indirekt ljus. Eftersom denna växt är så förälskad för solen och en så snabb växare så har den en tendens att skicka alla sina blad i en och samma riktning. Rotera därför din växt regelbundet på dess plats så att den ser symmetrisk ut. Jag har upptäckt att jag måste rotera växten 2-3 gånger i veckan för att undvika en snedställd stam.
Undvik platser som får starkt, direkt ljus eftersom det kommer att bränna de känsliga bladen. Medan denna växt kan anpassa sig till sämre ljusförhållanden, så blir den vissen, ger färre stammar och de myntformade bladen kan bli mindre. Sammantaget är denna växt hälsosammast och mest attraktiv när den odlas i starkt ljus.
De växer inte lika snabbt på vintern så förvånas inte om den växer väldigt mycket under vår och sommar för att sedan tillta lite i sin tillväxt.
Vattning
Denna vintergröna fleråriga krukväxt anses ha medelhöga vattenbehov. Låt växten nästan torka ut mellan vattningarna och vattna sedan väl. Bladen på en elefantöra kommer att börja hänga när växten är uttorkad, vilket är en bra indikation på att det är dags för vattning.
Jag vattnar varje planta ungefär en gång i veckan baserat på förhållandena i mitt hus och jordens skick. Vår rumstemperatur torkar jorden på alla mina växter ganska snabbt. Tipset är att titta på din jord. Liksom de flesta växter, låt inte elefantöron vara i våt jord, men låt det inte heller joden torka helt alldeles för länge.
När bladen ser lite hängiga ut, då vattnar jag.
Gödsel
Elefantöra har nytta av gödsling varje månad under våren och sommaren. Använd ett balanserat gödningsmedel för alla ändamål för bästa resultat. Undvik att gödsla under höst- och vintermånaderna när växten har gått in i viloläge och inte växer lika mycket.
Jord
Plantera dina elefantöron i rik, väldränerande jord. En högkvalitativ organisk krukväxtblandning som är torvbaserad är bäst. Tillsätt perlit till jorden för att öka dräneringen och se till att jorden inte blir vattentät. Ett jord-pH mellan 6,0-7,0 är bäst för denna växt.
Temperatur
Den genomsnittliga hushållstemperaturen och luftfuktigheten är bra för elefantöron. Om möjligt, undvik alltför torra förhållanden – vilket vanligtvis innebär att hålla växten borta från ventilatorer eller golvlister.
Elefantöron är tåliga mot kalla temperaturer, men undvik att utsätta den för temperaturer under 10 grader Celsius. En kort period av köldexponering under vintermånaderna kan dock bidra till att uppmuntra blomning.
Problem elefantöra kan få
Elefantöra är inte benägna att få några särskilda skadedjursproblem eller sjukdomar, men när den odlas inomhus är den mottaglig för ett antal vanliga skadedjur. Håll utkik efter främst bladlöss och behandla växten om du märker att den utsatts för angrepp.
Avslutande ord
Hoppas denna guide hjälper dig med dina elefantöron!