I denna artikel går vi igenom hur man enkelt får bort fastbränd mat från kastruller, stekpannor, ugnsformar och grytkärl. Allt som krävs är lite bikarbonat (eller bakpulver, vilket funkar lika bra), samt vitvinäger!
Oroa dig inte, att råka få fastbränd mat i kastrullen, stekpannan eller grytan kan hända även den bästa av kockar. Därför är det bra att veta hur man enkelt kan få sitt kärl skinande rent igen.
Detta behöver du!
- 2 dl vitvinäger
- 2 msk bikarbonat eller bakpulver för att täcka den brända ytan
- Allt som krävs är bikarbonat (eller bakpulver) samt vitvinäger!
Den här metoden besparar mycket skrubbande och är faktiskt ett billigt och skonsamt sätt att få bort fastbränd mat!
Så gör du!
Bildkälla: Ellie, flickr
- Få bort de största bitarna bränd mat genom att skrubba lätt med någon form av borste eller liknande
- Fyll din kastrull eller stekpanna med vatten tills den brända botten täcks av vattnet
- Tillsätt dina 2 dl vitvinäger
- Koka upp vätskan i kastrullen/stekpannan och ta bort den från värmen när det börjar bubbla
- Tillsätt 2 msk bakpulver och blanda om med en sked i cirka 3 minuter medan det bubblar, riv försiktigt över den brända ytan med skeden
- Skölj rent pannan med vatten och använd diskmedel och en diskborste eller disksvamp för att skrubba bort eventuella kvarvarande brända bitar
Avslutande ord
Hoppas denna metod för att göra rent en vidbränd kastrull, stekpanna eller grytkärl fungerar lika bra för dig som den fungerar för oss!
Läs också: Någon av våra andra vardagstipsartiklar!