Tonsillolit: symptom, orsaker och 5 huskurer

Denna artikel innehåller sponsrade produktlänkar till Amazon Sverige.

Tonsillolit kännetecknas av vita eller gula granulära klumpar på mandlarna längst bak i munnen, och är framförallt en källa till dålig andedräkt. Vilka är dess orsaker? Hur tar man bort det? Finns det några huskurer för att bli av med det? I denna artikel går vi igenom svaren på dessa frågor!

Vad är tonsillolit?

tonsillolit - hur det ser ut, vit boll bak i halsmandelvecket bak i halsen
Foto: Wikipedia

Har du vita eller gula, klibbiga lagringar i munnen som är illaluktande så kan det vara tonsilloliter.

Tonsilloliter är ofarliga men ofta oönskade ansamlingar av granulär massa i halsmandelvecken, som hittas på sidorna längst bak i munnen. Massan kan ha en ganska oregelbunden rund form och en klibbig konsistens.

Det anses vara ett resultat av en tids ansamling av en blandning av döda celler, munbakterier och livsmedelsrester som lägger sig i håligheterna i halsmandelvecken. Det kan även vara ett resultat av överaktiva spottkörtlar.

Med tiden samlas massan på halsmandeln i halsmandelvecket, vilket ger upphov till de gula eller vitaktiga, luktavgivande bollarna, som vanligtvis upptäcks genom plötslig dålig andedräkt. De har också en ganska oregelbunden rund form och en klibbig konsistens.

Var påträffas tonsillolit i munnen?

Det är på grund av halsmandelveckens form som bildningarna samlas just på mandlarna i halsmandelvecken, på sidorna längst bak i munnen.

tonsillolit - pil som visar, var man hittar det: i halsmandelvecket bak i halsen
Foto: Wikipedia

Vad är orsakerna till tonsillolit?

Det händer hela tiden mycket i munnen. I munnen bildar spottkörteln ständigt saliv, och även slemhinnorna kan anta ny form med tiden. Döda celler från mandlarna som är ett resultat av denna ständiga process i munnen sväljs vanligtvis. I vissa fall fångas dessa restprodukter i halsmandelvecken, och så bildas det ansamlingar på halsmandlarna. [2]

Tonsillolit är också en fråga om tur. Vissa människor kan få det, andra inte. Man kan ha dem en dag, för att inte alls ha dem nästa dag. Det beror på att slemhinnorna är i ständig förändring, och där räknas halsmandelvecken in. Vanligast är att ungdomar får det, då slemhinnan är extra föränderlig hos dem.

Hur får man bort tonsillolit?

Ofta försvinner det av sig självt: de kan lossna genom att man hostar eller så sväljs de tillsammans med mat.

Om problemet kvarstår, kan man försöka ta bort det hemma med olika objekt för att komma åt långt bak i munnen – exempelvis en bomullstops eller en tandborste.

Tycker man det är obehagligt att pilla bort tonsillolitstenar och man vill man ha ett anpassat verktyg, så kan samlingen verktyg nedan vara ett mycket hjälpsamt köp.

verktyg för att ta bort tonsillolitstenar
Komplett Tonsillolit-borttagningspack med anpassat verktyg med LED-lampa hittas att köpa och läsa mer om hos Amazon Sverige här (öppnas i ny flik)

Ingrepp mot halsmandlarna

Är tonsilloliten återkommande och upplevs som något obekvämt för den som har det (ihållande dålig andedräkt, orsak till inflammation i halsen etc.), så är det faktiskt möjligt att operera mandlarna. Läkare kan krympa halsmandlarna med laser, kryoterapi eller eller ta bort dem helt. Den första lösningen sägs vara mer och mer föredragen eftersom den är mindre smärtsam. [3]

ÖNH-läkare som kan hjälpa till mot tonsillolit
ÖNH-läkare kan ibland kurera ingrepp mot halsmandlarna. Foto: Pexels

5 olika huskurer att testa mot tonsillolit

När det gäller läkemedel eller naturliga lösningar finns det för närvarande ingen vetenskapligt validerad behandling mot tonsillolit.

Då tonsilloliten sitter så pass långt bak i munnen så kan det vara lite obehagligt att peta bort den med exempelvis tops eller tandborsten. Med detta sagt så är det faktiskt en av de mest effektiva metoderna att få bort den. Det viktiga med denna metod är att skrapa bort bildningarna mjukt och skonsamt, då tonsilloliten sitter i en känslig del av munnen där en infektion kan uppkomma om man petar för aggressivt.

Det kan vara så att man först vill prova något annan metod innan man försöker med att skrapa bort dem. Här nedan hittas därför fem olika tips på huskurer mot tonsillolit att testa hemma. De handlar dels om att få tonsilloliten att lossna, men också om att motverka dess uppkomst och bryta ner den över tid.

  1. Vinäger. Späd med vatten och gurgla. Vinäger kan bryta ner tonsilloliten på grund av dess surhet.
  2. Hosta. Beroende på storleken så kan man testa att hosta för att få loss tonsilloliten via vibrationerna som en hostning medför. [5]
  3. Saltvatten. Studier föreslår att saltvatten är en effektiv behandling av sår i halsen. Testa med att gurgla saltvatten. [6]
  4. Tops, tandborste eller finger. Om du kan se de vita eller gula bildningarna så kan du försöka nå med fingret eller en bomullstops och skrapa bort dem [4]. Gör detta försiktigt och med mjukhet, eftersom det kan orsaka infektion om det görs aggressivt eller om ansamlingen är i större laget.
  5. Vitlök. Studier har visat att vitlök har antibakteriella, svampdödande och antivirala egenskaper. Det kan bekämpa bakterietillväxt och infektion. Att äta vitlöksrik mat eller på andra sätt utsätta tonsilloliten man har för vitlök kan därför vara en bra motverkande och förebyggande åtgärd.
  • Tips: Prova att äta mer av följande livsmedel kontinuerligt för att minska uppbyggnaden av tonsillolit.
    • Yoghurt. Att äta yoghurt som innehåller probiotika kan motverka de bakterier som orsakar lagringarna.
    • Äpplen. Det sura innehållet i äpplen kan hjälpa till att bekämpa bakterierna i en tonsillolit och vara förebyggande över tid.
    • Morötter. Att tugga morötter kan hjälpa till att öka salivproduktionen och naturliga antibakteriella processer. Detta kan hjälpa till att minska tonsillolit över tid.

Avslutande ord

Är du osäker på något så är det givetvis alltid bra att vända sig till vårdexperter.

Hoppas att denna artikel var till hjälp och att informationen är till hjälp.

Mer om huskurer från oss på Hemmanytt hittas här

1 kommentar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar