Denna artikel innehåller sponsrade länkar till rekommenderade produkter.
Att göra sina egna ljus, antingen av helt nytt eller av gammalt stearin, är ett roligt projekt som är enkelt att genomföra. I denna guide går vi steg för steg igenom hur man gör egna ljus i glasburkar från helt nytt stearin, eller från gammalt stearin från gamla ljus! Dessa hemmagjorda ljuslyktor lämpar sig dessutom perfekt som presenter till någon man gillar.
Då kör vi!
Vad man behöver
Det krävs några få saker för att komma igång med att göra sina egna ljus, men allt som allt är det rätt prisvänligt. När man väl har allt som krävs så är det både enkelt och roligt att göra flertalet ljus!
Tänk framförallt på att det kan bli lite stökigt, så förbered noga arbetsytan (steg 1 i guiden) och häll inte smält stearin ner i avloppet, då det riskerar att stelna i rören vilket inte är bra!
Detta behöver du:
- Vax (cirka 0,5 – 1kg rekommenderas för en batch egna ljus). Föga förvånande så krävs vax till dina ljus. Ofta kommer vax man köper i formen av små korn, vilket gör det enkelt att smälta ned och arbeta med. Man har flertalet val när det kommer till typer av vax till sina ljus, och alla typer finns att hitta för beställning via nätet:
- Gammalt vax från gamla ljus. Det går jättebra att använda sig av exempelvis gamla ljusstumpar som man har kvar sen innan, för att smälta ned och göra till nya ljus. Vår guide går att använda även till gammalt vax som man smälter ned.
- Sojavax. Sojavax är en ny typ av naturligt vax och blir alltmer populärt att använda till att göra ljus. Basingrediensen är sojabönor, och vaxet kan enkelt doftsättas också om man vill det. Pris: uppemot 75-125kr per halvkilo. Sojavax till att göra egna ljus finns att hitta här hos Amazon Sverige.
- Paraffinvax. Det klassiska och mest använda vaxet till att göra ljus. Oftast när man pratar om stearinljus är det faktiskt paraffin. Paraffin är billigt och man kan enkelt lägga till med egna dofter. Baksidan är att det är en produkt som görs utav råolja, vilket ger paraffinvaxet ett sämre rykte hållbarhetsmässigt. Pris: ett halvkilo kan kosta ungefär 50kr. 1-3 kg paraffinvax för att göra egna ljus finns att beställa här hos Amazon Sverige.
- Bivax. Bivax är det äldsta vaxet som använts till att göra ljus och har påträffats såväl som i de egyptiska pyramiderna som i andra historiska sammanhang. Som namnet antyder är det producerat av bin och är en biprodukt av deras honungstillverkning. Därför har den en naturligt gyllene färg samt en subtil, söt doft. Det är en helt naturlig produkt, men som inte kan lägga till dofter mycket effektivt, då den naturliga doften kommer att störa allt du försöker tillföra på konstgjort vis. Pris: detta är det dyraste alternativet och ett halvkilo kostar uppemot 200kr. Här finns exempelvis ett bivax att köpa, hos Amazon Sverige.
- Tips: Om ditt köpta vax kommer i blockform och inte i pelletform vilket hos vissa tillverkare är vanligt, använd då en kniv eller liknande till att bryta ner blocket i mindre flisor och bitar, när du börjar med att göra ditt ljus.
Förutom vax behöver du även följande:
- Vekar – för varje ljus krävs en veke, och för ljus i små behållare som denna guide handlar om är det alltid bäst ha en tjock veke. Oftast klassificeras de i butiken som små, medel, och stora, och stora är alltså att föredra. Eftersom ditt ljus sannolikt har en diameter på runt en decimeter i de flesta fallen, så är den större veken att föredra. Längden på veken spelar ingen roll, då du troligen att behöva klippa ner den till att passa ljuset oavsett vad.
- Oftast tillkommer en metallklaff till veken, om inte kan det gå att köpa till. Hittar du inte en metallklaff utan bara veke, kan du behöva vanligt hemmalim till att fästa veken i botten av din behållare.
- Doftoljor (frivilligt). Om man vill kan man använda sig av doftoljor för att ge vaxet en doft, och på så sätt göra doftljus.
- Kastrull eller annat kärl till att smälta stearinet. Det finns speciella kärl anpassade till ljustillverkning som man kan köpa, men vi tycker att kastrull funkar utmärkt för den som testar att göra sina egna ljus för första gången.
- Behållare till att ha ljusen i. Det allra enklaste kan vara att använda sig av glasburkar. Vi rekommenderar glasburkar då man ofta har dessa hemma och då de klarar av värme. Annars kan man också pröva kaffemuggar eller små skålar i keramik.
- Övriga verktyg som underlättar (termometer, sked/spatel, gamla pennor). Att ha en termometer till hands är så gott som nödvändigt för att snabbt kunna ta temperaturen på vaxet. När du köper vax kommer det ofta medföljande instruktioner om vid vilken temperatur man ska lägga till doftoljan, när stearinet ska ned i behållaren, etc. Använd en spatel eller sked för att röra vaxet och bryta upp större bitar. Helt vanliga gamla pennor är också praktiska att ha nära till hands, vilket vi återkommer till!
- Tips: När du väl börjar med att göra dina ljus kan du själv komma på andra verktyg som underlättar. Använd gärna dessa! Var bara beredd på att vax kan hamna på allt och överallt när du gör dina ljus, så slarva inte med steg 1 i guiden nedan!
Hur du gör ditt egna ljus i en glasburk eller annan behållare
1. Förbered arbetsytan
Det kan bli rätt stökigt när man arbetar med vax. Speciellt när det smälter kan det droppa överallt, och det kan vara svårt att se förrän det stelnar. Att placera ut tidnings- eller hushållspapper runt ditt arbetsområde är därför en bra idé.
Tack och lov är vax inte så svårt att rengöra (även om det kan vara lite ansträngande), och du kan vanligtvis bara skrapa bort det med bara nageln.
Ha även dina burkar (eller andra behållare) och vekar redo innan du börjar smälta vaxet i nästa steg; när du väl kommer igång med att ha smält vaxet går processen lite snabbare än vad man ursprungligen kan förvänta sig.
2. Smält vaxet
Börja med att hälla i en bra mängd vatten i kastrullen, och lägg sedan cirka ett halvt kilo vax i den (detta är en perfekt mängd för en burkbehållare på 2,5 dl). Övervaka sedan medan vaxet smälter. Det är faktiskt ganska kul att titta på.
Rör om det och bryt upp stora bitar med spateln/skeden. Det tar bara 10-15 minuter innan vaxet smält helt.
Var noga med att hålla ett öga på temperaturen vaxet har. Du vill att vaxet generellt ska ligga på en temperatur på mellan 70 och 80 grader celsius. Om det blir högre än så, avlägsna kastrullen från värmen. För att känna till temperaturen är termometer givetvis väldigt användbar.
3. Fäst veken i behållaren
Fäst veken i din glasburk medan vaxet smälter. Vissa vekar har ett litet klistermärke inbyggt i botten, men de flesta har inte det.
Lim är ett alternativ, men man kan också använda ett gammalt trick nyttjat av ljusmakare: när vaxet börjar smälta kommer det att bilda en liten pool av vätska. Vissa vekar kommer med en metallklaff man fäster i botten av veken. Har du en sån, doppa veken med metallklaffen i det smälta vaxet och fäst den sedan snabbt på botten av behållaren (givetvis i mitten).
Har man ingen metallklaff på sin veke går det nästan lika bra att fästa utan på samma sätt: genom att doppa i det smälta stearinet och sedan placera den i mitten av burkbehållaren.
Efter bara några minuter när vaxet stelnar kommer det att ha fastnat i botten av din glasburkbehållare.
4. Tillsätt doftoljan (om du använder det) och rör om
Efter att allt vax är helt smält, tillsätt dina doftoljor (om du har några). Varje vax är annorlunda och kräver olika mängder, så följ instruktionerna som medföljer (om det medföljer några instruktioner).
Om du saknar instruktioner eller om du köpte ett vaxblock som inte nödvändigtvis bara är till för att göra ljus, skulle en säker satsning vara att använda cirka 15 ml doftolja per halvkilo vax. Häll doftoljan i din kastrull och rör om i 30 sekunder för att säkerställa att den är jämnt fördelad.
5. Låt svalna lite och häll stearinet i behållaren
När du har lagt till doftoljan, låt då blandningen svalna i ett par minuter genom att sänka temperaturen. Den optimala temperaturen när du ska hälla ditt vax i behållaren är cirka 55-60 grader.
Det tar inte så lång tid för vaxet att svalna – bara några minuter – så var uppmärksam med din termometer.
När vaxet är ordentligt kylt till rätt temperatur, börja häll det i behållaren. Håll ett lätt grepp på veken så att den håller sig i mitten, men dra inte för hårt i den så att den lossnar. Eftersom du häller i varmt vax som kan smälta vaxet du som du använde för att fästa veken, kan den lossna på så sätt.
Observera: Häll inte allt vaxet i behållaren ännu! Spara lite i din kastrull till senare. Du kommer att märka att det generellt blir så att man måste fylla på efter att första delen av ljuset i behållaren har stelnat. Vi kommer tillbaka till detta snart.
6. Säkra veken ovanför stearinet
Det är givetvis önskvärt att veken håller sig i mitten av ljuset. Att ha en veke utanför mitten betyder att ljuset inte kommer att brinna lika ordentligt, och det vill man undvika.
Ta två pennor (sådana du inte bryr dig så mycket om) och sätt dem ovanpå behållaren (glasburken) med veken däremellan, och se till så att den hålls på plats av pennorna. Veken behöver inte sitta jättehårt – den ska bara hållas på plats av pennorna i ett par timmar.
7. Låt svalna och slutför ljuset
Som vi nämnde ovan så kommer ljuset troligen inte få den släta, jämna ytan första gången man fyller behållaren med vaxet, utan man kommer att behöva fylla på en andra gång.
Låt först stearinet svalna i minst några timmar; det tar så lång tid innan vaxet är helt stelnat och man ser hur mycket som behöver fyllas i. Värm sedan upp vaxet som du lämnade i kastrullen på nytt, och fyll på i behållaren. Lägg inte till för mycket, bara en liten mängd så man fyller i håligheterna och skapar en slät yta.
8. Klipp till veken
Efter att du har låtit ljuset stelna i några timmar på nytt, kommer du antagligen att ha en rätt så lång bit veke som sticker upp från ditt ljus. Du vill nog klippa ner det till ungefär en halv centimeter eller så.
En veke som är för lång kommer att brinna för mycket och bli för varm. Detta vet man genom att titta på lågan när den är tänd: om lågan är mer än några centimeter hög och flimrar mycket, så är veken för lång. Klipp den då och tänd ljuset på nytt.
9. Njut av ditt hemmagjorda ljus!
Vid det här laget är ditt ljus färdigt och du kan njuta av det du har skapat!
Hur du gör rent när du är klar
Du undrar förmodligen hur du rensar upp allt vaxet som stökat ned. Du kan komma att hitta stearin i kastrullen, på dina verktyg, antagligen på dina bänkskivor, och så vidare.
Det bästa sättet att rengöra efter att ha gjort egna ljus är att torka bort vaxet med en pappershandduk medan det fortfarande är i flytande form (var försiktig så att det inte är för varmt och du bränner dig).
Du vill absolut inte skölja ner det i avloppet eller lägga verktygen i diskmaskinen. Medan vax smälter lätt, kan det stelna igen och täppa till dina rör, och detta vill man ju inte.
Det är därför en pappershandduk eller hushållspapper är den bästa metoden. Om vaxet stelnar innan du städar upp det, så är det ganska enkelt att lossa från vad som helst, så oroa dig inte för mycket!
Alla våra artiklar inom ämnet gör det själv (pyssel med mera) hittas här!