Vårtbitare: Fakta, Frågor & Svar om Insekten

När du hör det klassiska ljudet av att “syrsorna sjunger” en sommarkväll så är det egentligen ofta vårtbitaren du hör! Vårtbitare är ett släkte på 6400 arter som är nära besläktade med både syrsor och gräshoppor. I denna artikel går vi igenom svar på några vanliga frågor kring vårtbitare, samt fakta om insekten.

Hur ser vårtbitare ut?

vårtbitare

Vårtbitare varierar i storlek från så små som 0,5 cm till så stora som 13 cm. De mindre arterna finns inte i Sverige och lever vanligtvis i torrare eller mer stressiga livsmiljöer, vilket kan leda till att de är små. I Sverige så finns arten Stor vårtbitare som har en längd på 2,5 till 4,5 centimeter. 

Jämfört med gräshoppor så är vårtbitarnas antenner längre än deras egna kroppslängd, medan gräshoppornas antenner alltid är relativt korta.

Vårtbitare är medelstora till stora insekter. De är vanligtvis gröna, ibland med bruna markeringar. De har en tjock kropp, vanligtvis längre än den är bred, och långa ben. Bakbenen är längre än fram- eller mittbenen och används ofta för att hoppa.

Kamouflage

Vårtbitare kan kamouflera sig på ett briljant vis. Vissa ser exakt ut som bruna löv som hittas i skogarna. Andra ser ut som gröna, friska blad som sitter på en gren. De har till och med åderliknande markeringar som riktiga växter!

Bits vårtbitare?

vårtbitare

Vårtbitarna har fått sitt namn genom en folklig föreställning om att de kan avlägsna vårtor genom att bita av dem. Carl von Linné ska ha namngett arten Stor vårtbitare till det latinska namnet Decticus verrucivorus (“den som äter vårtor”), sedan han uppmärksammat att vissa på Gotland använde den till att ta bort vårtor med.

Finns det någon sanning i detta? Tja, det är osannolikt att deras bett kommer att bryta igenom huden, och det kommer förmodligen inte att vara mer smärtsamt än ett myggbett. Det är mycket osannolikt att man blir biten om man inte hanterar dem med sina bara händer.

Egenskaper

Flyger de?

Vissa vuxna vårtbitare som tillhör vissa arter kan flyga.

Ljud

Hos alla arter har framvingarna speciella strukturer och kan gnidas mot varandra för att göra ljud. De avgör ett mekaniskt surrande ljud som ofta beblandas med syrsor.

Livslängd

De flesta vårtbitare lever i ett år eller mindre. Endast ett stadium i livscykeln (vanligtvis äggen) kan överleva vintern på vissa platser. I tropikerna kan vissa arter leva i flera år.

Vad äter vårtbitare?

Vårtbitare är främst lövätare. De äter ibland andra växtdelar (särskilt blommor). De äter också ibland döda insekter, insektsägg eller långsamma insekter som bladlöss. I tropikerna är vissa arter köttätande.

Är de farliga?

Vårtbitare är i allmänhet ofarliga för människor och husdjur. De kan bita om de känner sig hotade. Smärta från bettet är vanligtvis inte mer intensiv än den som man känner från ett myggbett. Bettet är inte giftigt och du behöver i allmänhet inte få akut medicinsk hjälp.

Förekomst

Den stora majoriteten av vårtbitare är utbredda i tropikerna och lever i de tropiska områdena i världen. Till exempel är Amazonas regnskog hem till över 2000 arter. Men vårtbitare finns också i de svalare, torrare regionerna av världen. I Sverige finns 10 arter, och det finns cirka 255 arter i Nordamerika.

Var hittar man dem?

Vårtbitare hittar man ofta utomhus, exempelvis i trädgården. Vårtbitare övervintrar som ägg. En del arter lägger äggen i växter, men de flesta har långa äggläggare som de använder för att lägga äggen i marken.

2 Kommentarer

  1. Jag har en stor vårtbitare i sommarstugan
    Den har flyttat in till mina husdjurs förtjusning. Vi har haft den i huset ett par dygn, vad vi känner till. Har det med klimatet att göra? Har aldrig sett en så stor vårtbitare förut.

  2. Bra och intressant information, skulle bara vilja tillägga att den verkar ha viss hjärnkapacitet/känsel om position och situation/omständigheter !

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar