Imse vimse spindel… Vilka spindlar kan man stöta på runtomkring sitt hem när man är i Sverige? Det handlar denna artikel om, med en lista över de 10 vanligaste spindelarterna i svenska hem (listan är dock inte vetenskapligt rotad)!
Är vilda spindlar i Sverige farliga?
Det finns drygt 700 olika vilda spindelarter i Sverige. Det är tämligen säkert att det inte finns några farliga spindlar i Sverige, och svenska spindlar utgör därför ett inget hot mot människor. Även om de kan bitas om de känner sig hotade, så är spindelbett alltså vanligtvis antingen helt ofarliga, eller orsakar endast mindre hudirritation.
Är vilda spindlar i Sverige skadedjur?
Man brukar av tradition säga att det ger otur att döda en spindel. Oavsett om det ligger någon sanning i detta, så är svenska spindlar inga skadedjur, i bemärkelsen att de inte gör någon skada på hus och hem. Tvärtemot så agerar spindlar skadedjursbekämpare, då spindlar äter skadedjur, vilket gör att de faktiskt kan vara önskvärda att ha omkring hemmet, framförallt i trädgården då man där kan hålla dem lite på avstånd om man tycker de är obehagliga.
Spindlar livnär sig på vanliga skadedjursinsekter, såsom kackerlackor, myggor, flugor och malar. Om spindlar lämnas ensamma, kommer de hjälpa dig att minimera de flesta andra insekterna i ditt hem, vilket gör att de utgör effektiv skadedjursbekämpning.
1. Husspindel (mindre och större)
Husspindeln är den vanligaste spindeln att stöta på i Sverige, och kommer i två arter: en större och en mindre variant. Detta är en spindel som förekommer naturligt i hela Europa (förutom på Island). Hanarna, som kan bli upp till 15 mm långa, kan man stöta på från juli till oktober, medan honorna, som kan bli 18,5 mm långa, hittas året om.
Husspindeln är helt ofarlig för människor. Är man allergisk och blir biten kan man få utslag på huden.
2. Fettspindel
Fettspindeln kommer in på vår andra plats på listan över de vanligaste spindlarna i Sverige. Många som ser denna spindel tror vid en första anblick att det är den supergiftiga svarta änkan man har att göra med. Fastän svarta änkan inte finns i Sverige, så påminner fettspindeln om den genom sin kroppsform.
Fettspindeln är en klotspindel och kan ofta hittas inomhus. Storleken är på mellan 4-8 mm.
3. Större dallerspindel
Denna spindel, som framförallt är vanlig ju längre söderut man kommer i Sverige, känns främst igen på sina långa, smala ben. Denna spindel blir cirka 10 mm lång, och kan ofta hittas inuti byggnader.
Främre och bakre delen av kroppen påminner om två långsträckta cylindriska former.
4. Allmän mörkrumsspindel
Mörkrumsspindlar (även kallade mörkerspindlar, latin: Amaurobiidae) är en familj av spindlar som är bland de vanligare att stöta på i Sverige.
Som regel har de en robust byggd kropp med korta och rätt kraftiga ben, och stora käkar. Färgen varierar ofta från mörkbrun till rödbrunaktig, men färgen kan ha en mer svartaktig eller gråaktig ton.
Längden varierar beroende på art, men kan vara allt från ett par millimeter upp till en bit över en centimeter.
5. Lockespindel
Lockespindeln hittas ofta i skogar och på ängar och blandas ofta ihop med dallerspindeln. Du kan särskilja arterna åt genom att konstatera att lockespindelns kropp är i ett stycke, till skillnad från dallerspindelns kropp. Den större dallerspindelns kropp har två urskiljbara delar: en fram- och en bakdel.
Kroppslängden på lockespindeln är oftast mellan 3,5 mm – 9 mm.
6. Fönsterspindel
Även denna spindel, fönsterspindeln, kan man ibland hitta inomhus. Kroppslängden är på 5-9 mm och kroppen är i regel mörkbrun, och benen i en ljusare brun nyans.
7. Sektorspindel
Denna vanligtvis gråbruna spindel spinner hjulformade nät och hittas i naturen i Sverige. De kan bli uppemot 11 mm långa.
8. Källarspindel
Källarspindeln trivs i mörka, fuktiga miljöer, och gillar därför att hålla till i bland annat källare inuti byggnader. De kan också påträffas på bredare front i grottor och gruvor runtom i Sverige.
Kropsslängden uppgår allt som oftast till maximalt 15 mm.
9. Heteropoda venatoria
Detta är en lite större spindel med en längd på 2,2-2,8 cm.
Heteropoda venatoria har en platt kroppsstruktur och väldigt ett ryggmönster. Benen har distinkta svarta fläckar.
10. Täckvävarspindlar
Täckvävarspindlar är en av de största spindelfamiljerna. De innefattar alltså flera arter, och de flesta är mycket små (mellan 1,5-3 mm).
De gillar att bygga sina nät längs med marken, på ängar eller på gräsmattor, men också i ört- och buskskiktet i skogar.
Bonus: 11. Zebraspindel
Zebraspindeln kallas också för sebraspindeln, eller harlekinspindeln. Denna typ av spindel är svart- eller brunvitrandig och blir 4–7 millimeter lång.
Zebraspindeln trivs bäst i solljus och är därför mindre trolig att hitta inomhus. Den brukar övervintra under en bit bark eller liknande för att skydda sig undan kyla och strängare vind.
Avslutande ord
Hoppas att denna artikel var intressant och att du lärt dig något om vilka spindlar som finns i Sverige!
Läs mer: Alla våra artiklar om djurliv
Läs mer: Alla våra artiklar om skadedjur
Läs mer: Alla våra artiklar om bett och stick