Sibirisk Katt som Husdjur: Allergi & Fakta

Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt.se.

Kattrasen sibirisk katt (engelska: Siberian cat) har varit känd i Ryssland i över tusen år. Den härstammar från de sibiriska urskogarna, och som husdjur har den sibiriska katten blivit väldigt populär världen över. Två stora anledningar är deras varma, kärleksfulla beteende och deras rykte om att vara mer allergivänliga än många andra kattraser.

sibirisk katt kattunge
Kattunge av rasen sibirisk katt

Allergivänlighet

En fascinerande aspekt av den sibiriska katten är att den för många kattallergiker dämpar allergibesvären. Vissa allergiker som äger en sibirisk katt upplever till och med att de inte får några allergiska besvär alls av sin katt. Hur en kattallergiker reagerar på en sibirisk katt är dock högst individuellt.

Anledningen till kattallergi är i de flesta fallen ett protein som återfinns i kattens saliv och urin. När det kommer till just sibirisk katt så har det påvisats att de producerar betydligt lägre halter av det allergiframkallande proteinet, och på så sätt är allergivänligare.

sibirisk katt

Möjlighet att träffa en sibirisk katt för att göra ett allergitest

Det svenska ideella föreningen Sällskapet Sibirisk Katt agerar för att öka intresset för rasen i Sverige. De anger att de får väldigt många förfrågningar från folk som är intresserade av att träffa sibiriska katter, för att just se hur de reagerar med sin allergi. Därför har de via sin hemsida anordnat en funktion som heter allergitest, där man via deras medlemmar tillåts besöka ett hem med en sibirisk katt.

Länk till Sällskapet Sibirisk Katts hemsida och sida om besök för allergitest

Mentalitet och karaktärsdrag

Den sibiriska katten är en mycket kärleksfull del av familjen, och lekfull när den vill vara det. Till skillnad från det kalla Sibirien, så är den sibiriska katten väldigt varm och mysig, tack vare dess tjocka, långa och skyddande päls. Den uppskattar generellt att vara vid din sida, exempelvis uppkurrad intill sin dig i soffan, eller i sängen när du är sjuk.

Förutom att vara kärleksfull och uppmärksam, är den sibiriska katten också väldigt alert och lekfull. De är väldigt atletiska och spänstiga och har en väldigt imponerande balans, vilket gör att man inte ska vara förvånad om man plötsligt finner dem på den högsta hyllan i ett rum.

sibirisk katt som leker i soffan

Att lära den sibiriska katten tricks är ett både roligt och enkelt sätt att utmana deras stora intellekt. Denna smarta och nyfikna katt kan hitta många leksaker och lekplatser i hemmet, så håll dyra och potentiellt farliga objekt utom synhåll.

De tycker ofta det är roligt med vatten, troligen på grund av sina instinkter från skogsliv. Därför kan vissa sibiriska katter tycka att det är roligt att bada i exempelvis badkar.

Generellt buller i hemmet från exempelvis småbarn stör denna kattras mycket lite generellt sett. De sibiriska katternas lugna natur ger dem till och med potentialen att utgöra terapikatter. Generellt sett kommer de gärna att koppla av och umgås med dig, och även om de älskar uppmärksamhet, så är har de inte ett extremt behov av att stå i centrum. De kan visa prov på tålamod tills du har tid att umgås.

Hälsa och nyckeltal

Normalhöjd

40 – 65 cm

Normalvikt

3,5 kg – 7,5 kg

Normal livslängd

11 – 18 år

Sibiriska katter som ras är i allmänhet helt friska katter. Hypertrofisk kardiomyopati är en form av hjärtsjukdomar som får hjärtmuskeln att förstora. Den påträffas bland många olika kattraser, och den sibiriska katten är en ras som kan drabbas av denna sjukdom. Med detta sagt blir den sibiriska katten ofta mellan 11-18 år gammal, vilket är ett väldigt normalt spann bland katter.

Pris

Priset för en sibirisk katt är ofta mellan 9 000 – 15 000 kronor. Priset kan exempelvis variera och bero vad katten ska användas till (exempelvis till sällskapskatt eller utställningar), efterfrågan, och på uppfödaren och dennes kostnader för att föda upp katterna.

sibirisk katt sittandes utomhus

Avslutande ord

Läs också: Nakenkatt som Husdjur: Introduktion och Guide

Mer läsning:

Alla våra artiklar om katter

Alla våra artiklar om husdjur

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet och få de senaste artiklarna direkt till din e-post!

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Sammanfattning
Sibirisk katt: Allergi- och husdjursguide
Artikelnamn
Sibirisk katt: Allergi- och husdjursguide
Beskrivning
En artikel som ger en guide till kattrasen sibirisk katt som behandlar hur den lämpar sig som husdjur för kattallergiker, och som husdjur i stort.
Författare
Publicerare
Hemmanytt.se
Publicerarlogga

Relaterade artiklar

Rekommenderat för dig

Sammanfattning
Sibirisk katt: Allergi- och husdjursguide
Artikelnamn
Sibirisk katt: Allergi- och husdjursguide
Beskrivning
En artikel som ger en guide till kattrasen sibirisk katt som behandlar hur den lämpar sig som husdjur för kattallergiker, och som husdjur i stort.
Författare
Publicerare
Hemmanytt.se
Publicerarlogga
X