Isländsk fårhund: En bra sällskapshund? Guide

Lär känna isländsk fårhund lite bättre i denna artikel! Den isländska fårhunden är en nordisk spetshund med uppstickande öron, buskig svans och solid päls. Dessa funktioner hjälper dem i kyligt, nordiskt väder. Rasen har två pälstyper, långa och korta. Den isländska fårhunden är en medelstor hund.

isländsk fjällhund

Historia

Den isländska fjällhunden härstammar från de nordiska länderna, och liknande hundtyper är den norska buhunden, Shepland Sheepdog och Welsh Corgi.

Den isländska fårhunden är från Island och är den enda hundras som har sitt ursprung där. Denna hund är också en av världens äldsta hundraser. Den isländska fårhundens förfäder tros ha förts till Island med vikingarna, som bosatte sig där mot slutet av 800-talet.

Den isländska fårhunden är en gammal ras som finns kvar än idag av en anledning. Denna ras är lojal, glad, uppmärksam och vinterhärdig och har mycket energi till lek. Samtidigt är de tillgivna och gillar att kela med sin familj.

Isländsk fårhunds egenskaper

Den isländska fårhunden är en pigg, aktiv ras. Deras vokala (men inte aggressiva) natur gör dem till utmärkta vakthundar. Deras utåtriktade och hängivna personligheter gör dem till idealiska familjedjur.

Hälsa

isländsk fjällhund

Isländska fårhundar är i allmänhet mycket friska hundar. De kan vara benägna att få några hälsotillstånd, inklusive höftdysplasi och patellar luxation.

Hundens öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på infektion, och tänderna bör borstas ofta med en tandkräm avsedd för hundar.

De väger i snitt 11 kg och har ofta en livslängd uppemot 13-14 år.

För vilken typ av ägare passar hundrasen?

Vissa hundar är enklare än andra att äga. Detta är en mer utmanande ras för hundägare som köper hund för första gången. De kräver mycket motion och aktivitet, och skäller mer än genomsnittet bland hundar.

De är likväl bra med barn, och eftersom de når bara cirka 50 centimeter mankhöjd, är de tillräckligt små för att inte utgöra en fara runt små barn.

De är aktiva hundar: Dagliga promenader och lek behövs för att de ska få utlopp för den energi som de naturligtvis kommer att ha från sina vallningsinstinkter. De kan trivas bra i lägenheter om deras träningsbehov är tillgodosedda, men de skulle uppskatta en gård.

Den isländska fårhunden är ett av Islands favoritdjur. Dess glada karaktär, pratgladhet och tjocka pälskappa gör den till en idealisk följeslagare för alla isländska bönder. Speciellt om bonden vill flocka sina får, hästar eller boskap på stora öppna fält i alla väder!

Råd till de som är intresserade av att skaffa en isländsk fjällhund

isländsk fjällhund

Dessa brukshundar är mycket intelligenta, vänliga och ivriga att behaga, vilket gör valpträning och lydnadsträning roligt för både hund och ägare. Positiv förstärkning fungerar bäst – de svarar inte bra på hårda, stränga träningsmetoder.

Den isländska fårhunden är vanligtvis en mycket lekfull och vänlig hund. Den älskar barn och trivs bra med andra hundar. Den gillar inte att lämnas ensam under långa perioder. Den isländska fjällhunden välkomnar besökare som hälsar på där hemma men kommer att skälla när de närmar sig första gången.

Pris?

Priset kan variera från uppfödare till uppfödare men räkna med åtminstone 10-15 000 kronor för en valp

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning