I denna artikel kan du läsa mer om älgflugan (folkmunsnamnet för hjortflugan), inklusive deras bett. Älgflugan är en slags lusfluga som blir vanligare i Norden och som sprider sig alltmer norrut i landet.
Älgflugans utseende
Älgflugan är cirka 5 mm lång och har sex ben. De kan påträffas i skogar framförallt i mellersta och södra Sverige, men numera även längre norrut. Högsäsongen är i augusti till oktober, under svampsäsongen och bärsäsongen.
Flugans färg är mörkt brunröd och brun, men ibland även ljusare beige. Vingarna är relativt stora och transparenta, och bryts av när flugan har fäst sig på sitt värddjur. Den har då oftast bara små oregelbundna stumpar kvar av vingarna.
Flugans ser ut att ha kraftiga muskler tack vare sina ben, vilka är utrustade med klor.
Älgflugans bett
Ibland landar älgflugorna på människor och biter dem, men vårt blod duger inte till att producera larver. De fäster sig inte på människor som de gör på rådjur och älgar.
Älgflugan är faktiskt beroende av rådjur och älgar för att kunna överleva, men kan trots det bita människor av misstag i sällsynta fall. Betten kan ge allt från inga symptom alls till mycket allergiska reaktioner.
I början kan bettet knappt märkas av, och lämna lite eller inga symptom. Inom tre dagar kan dock bettet utvecklas till en hård, rodnad yta. Det medföljande kliandet är intensivt och varar vanligtvis i 14 till 20 dagar.
Älgflugans bett kan definitivt klia efter att man blivit biten, och bettet kan ge svullen hud. Trots att älgflugor inte tros bära några virussjukdomar, så kan de bära på bakterier som ger hudinfektion.
Får du några väldigt besvärliga symptom omgående, exempelvis svårt att andas eller om såret efter bettet blir infekterat, så är det en bra idé att konsultera sjukvård (exempelvis 1177 Vårdguiden i ett första steg om det inte är akut).
Vanligtvis läker de flesta älgflugsbetten efter några dagar och är inte farliga.
Övriga sätt att på ett bra vis hantera ett älgflugebett:
- Undvik att klia runt älgflugebettet, eftersom det skadar huden eller ökar risken för en infektion.
- Undvik gärna kläder i nylon och ull över såret – det är nämligen två material som ofta kan irritera huden runt ett sår.
- Återfukta huden med återfuktningskräm. Detta kan minska klådan runt bettet.
- Håll dig i kylan så mycket som möjligt.
Var hittar man älgflugor?
Älgflugor hittas där man hittar deras värddjur, vilka är älgar och rådjur. Detta innebär att de allra främst håller till i skog och vildmark. Tidigare hittades älgflugor främst i mellersta och södra Sverige, men den sprider sig alltmer norrut i landet.
Älgflugor finns i större delen av Europa, men framförallt i Ryssland, USA, Finland, Sverige och delar av Kina.
Hur skyddar man sig mot älgflugor?
Älgflugor kläcks i augusti-oktober. Precis under denna tid på året är ju många ute i Nordens skogar i jakt på bär och svamp. Just i skogarna är där älgflugorna håller till. Detta då de livnär sig på blodet från rådjur och älgar.
Älgflugor lockas till mörka färger på kläder. För att minimera risken för älgflugebett kan mörka kläder undvikas, till fördel för ljusa kläder.
Det bästa för att skydda sig mot älgflugor är att framförallt att klä sig heltäckande, inklusive hatt. Även citroneukalyptusolja något man kan testa att smörja in sig i, då det är känt för att avstöta älgflugor och andra insekter.
Kontrollera din hud och ditt hår när du kommit hem efter en skogsrunda för att försäkra dig om att du inte har någon älgfluga på kroppen.
Älgflugans livscykel
Älgflugan har en spännande livscykel. Någon gång i mitten av augusti kläcks vanligtvis älgflugans puppor. Flugorna sätter sig på en älg eller ett rådjur, bryter av sina vingar, och kryper sedan in i djurets päls.
I älgens eller rådjurets päls suger de blod, och parar sig. Honan producerar sedan larver. En larv i taget produceras, under hösten, vintern och tidiga våren.
Älgflugehonan lägger alltså inte ägg utan larven lever inuti lusflugemamman och får mat via en körtel, ungefär som i en livmoder!
När larven föds blir den en puppa omedelbart, och trillar från djurpälsen ned till marken. Pupporna går in i en slags dvala.
Trots att larverna förpuppar sig vid olika tidpunkter under en tid som sträcker sig mellan oktober och april, så kläcks larverna alla samtidigt i augusti. Varför det är så är faktiskt inte helt kartlagt, och mer forskning på området krävs. Och om det beror på att älgflugemamman på något sätt läser av årstiden, eller om det beror på någon årstidsvariation i älgarnas och rådjurens blod vet man inte heller.
Människors blod fungerar inte för att älgflugorna ska producera larver, så oroa dig inte för det!