Silverfisk är en skadedjursinsekt som äter stärkelserika saker i ditt hem. Lär dig mer om silverfiskar och hur du kan bli av med dem med tre olika metoder! I denna artikel går vi igenom tre enkla metoder som man kan nyttja för att bekämpa silverfisk i hemmet.
Vad är silverfisk?
Silverfiskar är nattliga insekter som trivs i hög luftfuktighet och varma temperaturer. De kan dessutom röra sig mycket snabbt, vilket gör dem svåra att se och upptäcka.
De lever på en diet som innehåller mycket stärkelse, papper och tyg. Detta innebär att de i hemmet kan ge sig på bland annat tapeter, mattor, kläder, kaffe, mjällrester, lim, papper, fotografier, gips och socker.
Trots att de inte bits, så kan silverfisken upplevas som en otrevlig insekt som förstör i hemmet. Det bästa sättet att bli av med silverfisk är att attackera källan. I själva verket är dessutom några av de mindre giftiga alternativen de mest effektiva, vilket vi väljer att belyser genom våra naturliga bekämpningstips en bit ner i artikeln.
Hur känner man igen silverfiskar?
Silverfiskar är grå och glansiga, vilket ger dem ett silveraktigt utseende. De är smala insekter som är mellan 12-19 mm långa, och vars kroppar avsmalnar från deras rundade huvud till deras spetsiga bakdel.
Livsscykel
De lever vanligtvis i mellan 2-8 år, så de kan bli rätt gamla. Finns vatten tillgängligt för dem att dricka så kan de klara sig i över ett år utan sin föda.
Silverfiskar kan lägga ägg när som helst under året. Honan lägger ägg i grupper på mindre än 60 ägg åt gången, dolt i mörka skrymslen. Äggen är ovala, vitaktiga, och ca 0,8 mm breda och långa. En hona lägger vanligtvis färre än 100 ägg under sin livstid.
Äggen tar 19-43 dagar att kläckas. Livscykeln från ägg till fullvuxen silverfisk är tre till fyra månader.
Är det farligt med silverfisk?
Silverfiskar är inte skadliga eller farliga för människor, men de kan däremot skada dina tillhörigheter i hemmet. Faktum är att en anledning till att de återfinns i våra hem är för att de följer med genom produkter och andra saker som vi människor drar med oss hem, ibland i formen av nästan osynliga ägg. Det är en av de vanligaste insekterna i svenska hem och har funnits i miljontals år.
Vad äter silverfiskar?
De föredrar en diet fylld med socker och kolhydrater (och stärkelse), så de äter allt från spannmål och böcker till tapeter, isolering och kläder. De gillar också att att äta all typ av papper, tidning och kartong. Insekten är väldigt ljusskygg och drar sig för att komma ut i ljus.
Skadorna kan kosta pengar
Kanske just att insekten kan äta på isolering kan kännas som problematiskt då det sker i utrymmen som är svåra att hålla koll på. Därför är det bra att direkt vidta åtgärder direkt när man hittar dem i sitt hem, för att bespara sig från ytterligare förstörelse som kan vara både kostsam och svår att åtgärda.
Var påträffas silverfisk?
I naturen lever silverfiskar utomhus under stenar, bark och kompost. De kan också påträffas leva i fågelbon och i anslutning till myrstackar.
När de påträffas inne i en hushållsbyggnad så finns silverfisk ofta i badrum och kring badkar eller handfat (oftast i svåråtkomliga skrymslen). Dessa insekter gillar att hålla till i dunkla och mörka vrån och skrevor. Därför är även källare väldigt typiska tillhåll för silverfiskar.
Om badrum och källarrum är de vanligaste platserna för att påträffa dem i hemmet, så kan de trots allt hittas i alla olika typer av rum i hemmet. Allra vanligast är att de håller till på följande platser, dolt och gömt:
- Lådor och skåp
- Isolering
- Lister
- Socklar
- Bakom apparater
- Ovansidan på skåp
- Hål där vattenledningar kommer in i väggarna
Silverfisk kan vara ett tecken på fuktskada
Insektens närvaro i hemmet kan vara ett tecken på en fuktskada i tak eller vägg, i synnerhet om de återfinns i miljöer som inte är kopplade till fuktighet såsom badrum eller kök. Det behöver givetvis inte vara så, men de trivs speciellt där det är varmt och fuktigt.
Om vätska har trängt in i en vägg så har den öppnat upp för att svamp för rot i väggen eller taket, vilket mjukar upp väggen eller taket, och möjliggör för silverfiskar att enklare bosätta sig inuti.
Läs också: Fuktigt hemma? Orsaker & Lösningar (Guide)
Tre metoder för att bli av med silverfisk
Härnäst följer tre olika fällor som går att göra för att bli av med silverfisk. Vi har testat alla tre och tycker alla funkar bra.
Bäst har det funkat med klibbiga fällor då dessa är rätt passiva att bara lägga ut och sedan invänta resultat. Att de dessutom är giftfria kan vara en absolut fördel med husdjur som ofta stryker runt i källaren där silverfisken hade påkommits och fällorna placerades.
1. Giftfria klibbiga fällor där silverfiskarna fastnar
Klibbiga fällor såsom den på bilden ovan är helt naturliga och lockar silverfisken till att fastna i ett giftfritt lim. Inuti förpackningen finns en fälla som man viker ut och som utgörs av en klibbig yta dit silverfiskarna lockas och sedan fastnar. Förutom att dessa fällor är giftfria så verkar de dessutom väldigt länge och är prisvänliga.
Detta är ett miljövänligt sätt att bekämpa insekten som inte implicerar gift.
Jag har själv använt dessa i min källare bland annat, och resultaten har varit goda. Det fördelaktiga med denna typ av fälla är att man inte aktivt behöver spåra var man har dem, utan man behöver bara ha en aning efter att ha sett dem.
Man kan med denna metod med fördel bara lägga ut några fällor, och så söker sig insekterna sedan till fällan istället för att du söker dig till dem så att säga!
Just denna modell finns att beställa från Granngårdens webbshop.
Läs mer om produkten och beställ från Granngården här (extern sponsorlänk).
2. Pyretrin-sprej (naturligt medel från en blomma med låg giftighet)
Pyretrum-sprej sprejas i trånga utrymmen och områden där silverfisken är aktiv för ett bra resultat (även fast det står myrmedel så är det högst fungerande).
Pyretrin är den aktiva ingrediensen i många lopp- och fästingkragar för djur och är helt naturligt. Även om inget bekämpningsmedel är helt giftfritt, så kan just natruligheten hos pyretrin göra det till ett mer attraktivt alternativ än andra starkare, giftigare kemikalier.
Istället för klibbiga fällor, kan du dessutom pröva med att spreja med din pyretrum-sprej på (samt runt) ett godtyckligt kex (silverfiskarna dras till stärkelse), och placera det där du påträffat dem, för att få till ett giftigt bete. Insekterna kommer att dras till stärkelsen i kexet.
OBS! Var även noga med att lägga kexet utom räckhåll för barn eller husdjur! Pyretrin är som sagt lätt giftigt och bör därför undvika förtäring om möjligt.
Pyretrin-sprejen ovan finns att läsa mer om och köpa på Granngårdens webbshop. Läs mer om produkten och beställ på Granngården här (extern länk).
3. Silverfiskfälla med glasburk och tejp (går bra att göra hemma!)
Detta är en fälla du enkelt kan göra hemma. Allt som krävs är någon typ av kex, lite maskeringstejp, och en glasburk! Tänk på att verkligen täcka hela burkens utsida med maskeringstejp för att fällan ska fungera!
Så gör du:
- Börja med att täcka hela utsidan av en glasburk med maskeringstejp (bättrar greppet på burken så silverfiskarna kan krypa in)
- Lägg sedan eller något som innehåller stärkelser (t.ex. kex, flingor, korn eller andra gryn) i botten av burken som bete
- Insekten kryper in, kan inte komma ut då insidan på burken är i glas och därför hal, och är därför är insekten alltså fast!
Det positiva med glasburksfällan är att den går att göra rätt enkelt med saker du har hemma.
- Tips kring bete: Då silverfiskar äter stärkelse går det att lägga olika spannmål som bete inuti burken. Vetemjöl, och likaså flingor, havregryn, och massvis med andra livsmedel kan fungera bra som bete, så länge det innehåller stärkelse.
Vanor att ta till för att bli av med silverfisk
Ett bra sätt att bli av med silverfisk är att utveckla följande vanor.
- Torka snabbt upp fuktiga fläckar. Läckande rör, vattenkondens, fuktiga källare och fuktighet ger en attraktiv miljö för insekten.
- Eliminera matkällor. Silverfiskar äter stärkelse och socker som finns i papper, lim, bokbindningar, isolering och kartonger. De håller även vanligtvis till ganska nära deras matkälla. Använd därför intakta och lufttäta plastfack för papper och bli av med allt du finner som är kontaminerat med silverfisk.
- Minimera antalet trånga utrymmen och skrevor. Silverfiskar döljer och lägger sina ägg i skrevor och gluggar i ditt hem. Släng därför dammsugarpåsen i soporna utomhus så att de inte kan krypa ut igen.
Avslutande ord
Hoppas att denna artikel är till hjälp!
Alla artiklar om skadedjur från oss på Hemmanytt går att hitta här!
Inspiration till burkfällan hämtades från https://www.wikihow.com/.